Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

IGZ haalt verpleeghuizen van zwarte lijst

Redacteur Zorgvisie
Ten minste drie verpleeghuizen die deze zomer op de zwarte lijst van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) terechtkwamen, zijn daar vanaf gehaald. Ze hebben de zorg voldoende verbeterd, stelt de Inspectie.
Ouderenzorg_Fotolia_62897236_Subscription_Yearly_XXL_450.jpg
Foto: Fotolia

Het gaat om locaties van de Zorggroep Groningen, IJsselheem in Overijssel en het Barneveldse Norschoten, melden verschillende lokale media. Bij deze instellingen werd eerder zorg geboden met risico’s voor patiënten, daarom kwamen ze op de zogenoemde zwarte lijst van de IGZ te staan. De afgelopen maanden kwam de inspectie onaangekondigd bij hen langs. Uit die bezoeken bleek dat de instellingen de kwaliteit van zorg zo hebben verbeterd, dat er geen risico’s meer bestaan.

Zwarte lijst IGZ
Op de zwarte lijst staan elf verpleeghuizen die niet aan de eisen van de IGZ voldeden. Zij kregen van staatssecretaris Van Rijn tot oktober de tijd om de kwaliteit van zorg te verbeteren. Of de andere acht instellingen dit ook is gelukt, wil een woordvoerder van Inspectie nog niet zeggen. ‘We zullen eerst contact opnemen met de verpleeghuizen zelf. Over enkele weken komt er een geactualiseerde lijst naar buiten.’

Ophef over zwarte lijst
Het publiceren van de lijst met elf verpleeghuizen die ‘risicovolle’ zorg leverden, leidde begin deze zomer tot veel ophef. Heleen Wüst, bestuurder van IJsselheem, was verbijsterd over het ‘naming and shaming‘ van de IGZ. Zorgorganisatie Laurens overwoog om juridische stappen te ondernemen. Bestuurder Ids Thepass noemde de lijst een ‘klap in het gezicht‘ van de organisatie, maar stapte uiteindelijk op nadat er discussie was ontstaan over zijn positie.

Dossier Ouderenzorg In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven. Lees meer >>

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.