Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ heeft 1,3 miljoen aan boetes opgelegd

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De bestuurlijke boetes die de IGZ oplegt, worden meer en hoger. In 2016 was het totaalbedrag 1.314.000 euro.
geld.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat staat in het jaarbeeld 2016 van de Inspectie dat vandaag is gepubliceerd. 

Bestuurlijke boetes
2016 was het eerste jaar voor de vernieuwde Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg. Conform deze wet mag de IGZ ingrijpen in raden van bestuur en raden van bestuur bij tekenen van wanbestuur. De IGZ legde 55 bestuurlijke boetes op, met een totaal schikkingsbedrag van ruim 1.314.000 euro. Deze boetes varieerden in hoogte van 2.000 tot 250.000 euro. In 2015 was het totale bedrag aan boetes nog 576.000 euro. De verdubbeling van dit bedrag in 2016 is het gevolg van het opleggen van een aantal hoge boetes aan farmaceutische bedrijven voor het onbevoegd maken van reclame voor geneesmiddelen en het toenemen van het aantal boetes op het terrein van de medische technologie.

Verscherpt toezicht
De IGZ legde 2715 bezoeken af aan zorginstellingen. Hiervan waren er  1183 onaangekondigd. Op basis heeft de IGZ in een behoorlijk aantal gevallen maatregelen genomen. Zo gaf de toezichthouder 21 aanwijzingen, vier bevelen en stelde het 20 keer een zorginstelling onder verscherpt toezicht.

Tuchtzaken
De IGZ maakte 24 tuchtzaken aanhangig, waar onder een zaak tegen een medisch specialist die een alcoholprobleem bleek te hebben. Na enkele gesprekken met de IGZ waarin de specialist beterschap beloofde maar deze beloftes niet na kwam, schrapte de tuchtrechter de specialist uit het BIG-register. De Inspectie ontving ook zelf klachten: 40 in totaal. Zes klachten gingen over de wijze waarop de IGZ onderzoek had gedaan.

Fraude
Inspectie en NZa willen nauwer gaan samenwerken, de gesprekken lopen. Beide toezichthouders publiceerden in 2016 een gezamenlijk toezichtkader op goed bestuur. Op het terrein van zorgfraude werken de twee al langer samen. Ook met zorgverzekeraars wisselt de IGZ informatie uit rondom fraude- en faillissementszaken. Met het OM heeft de IGZ een samenwerkingsprotocol gesloten.

Verpleeghuizen
Vorig jaar stond voor een belangrijk deel in het teken van verpleeghuiszorg. Op aandringen van de politiek, kwam de IGZ in juli met de lijst van 150 verpleeghuizen. De IGZ maakt op de lijst een indeling in vier categorieën, aflopend van twijfelachtig naar slecht.  Het deel met de tien slechtst presterende instellingen ging de geschiedenis in als ‘zwarte lijst’. Inmiddels heeft een groot deel van de bestuurders van deze verpleeghuizen het veld moeten ruimen. VVT-organisatie Careyn werd als voorbeeld gesteld van hoe het niet moest. Beide bestuurders zijn vertrokken en er is een interventieteam ingesteld. De zwarte  lijst was voor eenmalig gebruik, een herhaling komt er niet.

Dossier Governance
In het dossier Governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.