Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘IGZ moet zwijgcontracten kunnen uitbannen’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet ruimere bevoegdheden krijgen om zwijgcontracten aan te kunnen pakken. Dat vindt CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot.
hanke bruins slot.twitterfoto.jpeg

Ze gaat dat naar voren brengen in het Kamerdebat op 15 december over zwijgcontracten en het verzwijgen van medische missers. De IGZ maakte in juni bekend 46 zwijgcontracten te hebben aangetroffen in de zorg, 23 daarvan in ziekenhuizen. Aanleiding voor het onderzoek was de ophef die ontstond na een calamiteit met dodelijke afloop in het Tergooiziekenhuis. Het ziekenhuis in Hilversum bleek een zwijgcontract te hebben afgesloten met de nabestaanden, dat hen verbood om met de media te praten.

Zwijgcontracten ontoelaatbaar
Van de 45 zwijgcontracten kunnen er 6 echt niet door de beugel, gaf de IGZ aan. Dit is bijvoorbeeld het geval als de afspraken in het contract leiden tot niet-naleving van de wettelijke meldplicht. Maar daarvoor beschikt de Inspectie over wettelijke bevoegdheden om tegen op te treden. Dat is nu al per wet verboden. De IGZ staat echter met lege handen als het ziekenhuis laat opnemen dat er niet gesproken mag worden met vrienden en met de media. 

Meer bevoegdheden IGZ
CDA-Kamerlid Hanke Bruins Slot vindt dat minister Edith Schippers van VWS daarvoor de wet moet aanpassen. ‘Het is buitengewoon onmenselijk dat ziekenhuizen dit soort contracten afsluiten met slachtoffers van medische calamiteiten. Die contracten hadden nooit afgesloten mogen worden. Ziekenhuizen die het in hoofd halen om dat in de toekomst toch nog te doen, moeten door de IGZ kunnen worden aangepakt.’ 

Melden calamiteiten en leren
Bruins Slot wil daarnaast van de minister weten hoe het zit met de bereidheid van ziekenhuizen om meer calamiteiten te melden. De Inspectie heeft in november bekendgemaakt dat het aantal meldingen in 2016 is toegenomen. ‘Verwacht de minster dat deze trend doorzet?’ Verder wil Bruins Slot weten of ziekenhuizen meer leren van medische fouten. ‘De artsenorganisatie KNMG heeft de minister gevraagd voor extra geld om ziekenhuizen te helpen bij het melden en het verbeteren van de ondersteuning aan zorgverleners die betrokken zijn bij medische fouten.’

Vergelijken calamiteiten
Onlangs bleek uit onderzoek van onderzoeker Kris Vanhaecht dat de helft van het aantal zorgverleners angstig is na een incident. Experts vinden dat ziekenhuizen meer zouden kunnen leren van fouten als ze veel meer onderliggende oorzaken van calamiteiten vergelijken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.