Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ onderzoekt huisarts opnieuw na straf voor ontucht

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat onderzoek doen naar een 85-jarige Utrechtse huisarts die veroordeeld werd voor ontucht bij een patiënt. Reden hiervoor is omdat ondanks een belofte om zijn praktijk over te dragen, nog steeds aan het werk is. Dat meldt het AD.
IGZ onderzoekt huisarts opnieuw na straf voor ontucht

De huisarts kreeg twee jaar geleden van de rechter een maand voorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd. Hij had stiekem foto’s gemaakt van een vrouw bij het maken van een uitstrijkje. Na huiszoeking in zijn praktijk werden diverse foto´s aangetroffen. Bij het vonnis hield de rechter rekening met de hoge leeftijd van de arts en met het feit dat hij beloofde zijn praktijk over te dragen. Toch houdt de 85-jarige huisarts nog altijd praktijk.

De inspectie wil niet zeggen of en hoe werd nagegaan of hij zijn praktijk had overgedragen.

Beroepsverbod

Volgens het CIBG, de instantie die het beroepsregister beheert, kunnen zorgverleners die veroordeeld zijn voor een zeden- of geweldsmisdrijf doorwerken, zolang een beroepsverbod geen onderdeel van de strafzaak is. Daarnaast kunnen patiënten in het register zien of zorgverleners van het tuchtcollege een berisping, schorsing of beroepsverbod opgelegd hebben gekregen. Maar een waarschuwing, de lichtste maatregel van het tuchtcollege, blijft daarbuiten, evenals de strafrechtelijke veroordeling voor ontucht.

Reactie huisarts

De huisarts zegt tegen het AD de aanklacht van de patiënte destijds altijd te hebben ontkend. ‘Ik heb me nooit kunnen verdedigen tegen de tenlastelegging destijds wegens opname op de hartbewaking. Ik weet van geen wettelijke belemmering mijn beroep uit te oefenen. Waarom halen jullie oude koeien uit de sloot? Ik heb niet het gevoel dat in deze zaak van gerechtigheid sprake is.’

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: IGZ )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.