Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ pakt toezicht op ggz anders aan

De Inspectie voor de Gezondheidszorg "(IGZ) herziet haar visie op het toezicht op de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat is te lezen in het beleidsdocument ‘Sterk van Geest’.

Sinds 2006 is het toezicht op de ggz geintregeerd in het toezicht op andere zorgsectoren. De inspectie vindt het nu belangrijk ‘de eigen dynamiek van de ggz te benoemen en te benadrukken’. En dat vraagt om een zelfstandig toezichtterrein van waaruit de noodzakelijke in- en externe sturing kan plaatsvinden.

Rechtsbescherming patiënten

Daarnaast draagt de inspectie de rechtsbescherming over aan een orgaan dat beter toegerust is om daar toezicht op te houden, zoals een Commissie Psychiatrische Zorg. Het gaat dan onder meer om het bijhouden van gedwongen opnamen. Wel wil de inspectie de kwaliteit van gedwongen zorg bewaken.

Ketenzorg en patiëntveiligheid

De prioriteiten in het meerjarenplan zijn extra aandacht voor kwetsbare groepen, ketenzorg en patiëntveiligheid. Ook is voor de ggz een aantal thema’s vastgesteld die de komende jaren onder de loep worden genomen. Dit jaar doet de inspectie onderzoek naar schizofrenie en middelenafhankelijkheid. Volgend jaar onderzoekt de inspectie kinderen en jeugdigen met dubbel-diagnose-problematiek en in 2010 staan ouderen met psychiatrische problematiek en depressie centraal. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

De zorg, daar moet het om draaien

Beleidsdocument Sterk van Geest

IGZ reikt prijs voor patiëntveiligheid uit

Zorginstellingen vaker verrast door inspectie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.