Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

IGZ scherpt toezicht zorgbestuurders aan

De IGZ wil de bestuurlijke kwaliteit binnen zorginstellingen opkrikken. De inspectie heeft daarom vandaag een ‘Toezichtkader Bestuurlijke Verantwoordelijkheid voor Kwaliteit en Veiligheid’ gepresenteerd.
IGZ scherpt toezicht zorgbestuurders aan

Volgens de IGZ vormt het een ernstig risico voor de kwaliteit van zorg als het bestuur binnen zorginstellingen tekortschiet. De inspectie betrekt het toezicht op de bestuurlijke verantwoordelijkheid daarom bij haar reguliere toezicht op de zorg. In het nieuwe toezichtkader staat expliciet omschreven welke aandachtspunten de inspectie hierbij hanteert en op welke wijze zij onderzoek gaat doen. Op deze manier wil de inspectie haar toezicht op het gebied van bestuurlijke verantwoordelijkheid inzichtelijk en voorspelbaar maken.

Verantwoording

De IGZ stelt dat veel raden van toezicht al bezig zijn om kwaliteit en veiligheid in te passen in de eigen toezichthoudende rol ten opzichte van de raad van bestuur. De inspectie schrijft verder: “Voor raden van bestuur is van belang dat zij zicht hebben op wat er speelt in de organisatie en ook de werkelijkheid achter de cijfers kennen. Professionals dienen daarom ook verantwoording af te leggen aan de raad van bestuur over de wijze waarop ze de zorg verlenen en over de bereikte resultaten.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Ministerraad praat over aanpak falend zorgbestuur

Falende bestuurders gaan vrijuit

Onderzoek naar failliet Meavita vrijwel zeker door

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Ik citeer even uit het bovenstaande artikel;De IGZ stelt dat veel raden van toezicht al bezig zijn om kwaliteit en veiligheid in te passen in de eigen toezichthoudende rol ten opzichte van de raad van bestuur.
  Hier wordt gedoeld op het formaliseren ofwel het schriftelijk vastleggen van de wijze van toezicht maar dit had al tot de attitude moeten behoren van de toezichthouder.
  Nu het zo faliekant mis is in de zorg kan toegeschreven worden aan zowel Raad van Bestuur als aan de Raad van Toezicht. Beide groepen bestuurders dienen verantwoordelijk te worden gesteld

 3. Ik heb zeer goede eravringen met een betrokken bestuurder, die open staat voor andere meningen en daar ook daadwerkelijk wat mee wil doen!
  En die de client ten alle tijde als uitgangspunt neemt, maar ook het belang van zijn medewerkers niet uit het oog verliest.
  Dus het kan ook anders!

 4. In de praktijk betekent dit dat niemand er zich aan zal houden en er een hele ladenkast vol laden list en bedrog bij zal komen. Want Nederland wordt bestuurd door bestuurders die elkaar allemaal kennen en die allemaal kanjers zijn in het ontlopen van verantwoordelijkheden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.