Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: ‘Verpleeghuizen onderschatten hygiëne’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Bij verpleeghuizen ontbreekt een urgentiebesef over het belang van goede infectiepreventie en dagelijkse hygiëne. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat zorgbestuurders aanspreken op hun verantwoordelijkheid.
IGZ: ‘Verpleeghuizen onderschatten hygiëne’
Foto: ANP

De persoonlijke hygiëne van het personeel en de bewoners van verpleeghuizen is nog steeds onvoldoende. Medicatie, zalven en eten worden niet goed bewaard. Beleid voor hygiëne en infectiepreventie is niet goed geïmplementeerd en geborgd. Dat concludeert de IGZ na onderzoek onder 42 instellingen tussen september 2013 en juni 2014.

Verbeteringen hygiëne

De IGZ kwam in twaalf verpleeghuizen na een eerste bezoek terug. Daarbij bleek dat ze in korte tijd veel kunnen verbeteren. Maar in de meeste huizen werden de verbeteringen alleen doorgevoerd in de locatie waar de IGZ was langs geweest en niet bij andere verpleeghuizen die onder hetzelfde zorgconcern vielen.

IGZ gaat bestuurders aanspreken

Ook in 2012 en 2013 bleek al dat verpleeghuizen de hygiëne en infectiemaatregelen niet op orde hebben. Bij verpleeghuizen ontbreekt kennelijk een urgentiebesef over het belang van goede infectiepreventie en dagelijkse hygiëne, concludeert de IGZ. Patiënten worden hierdoor onnodig ziek. Ze worden hiervoor behandeld met antibiotica. Hoe vaker dit gebeurt, hoe groter de kans dat bacteriën resistent worden. Dat is wereldwijd een groeiend probleem. De IGZ roept verpleeghuizen en beroepsorganisaties op de hygiëne en infectiepreventie snel op orde te hebben. Als ze onvoldoende vooruitgang boeken, gaat de IGZ bestuurders aanspreken op hun verantwoordelijkheid hiervoor.

Ouderenzorg

In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.