Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ-waarschuwing wegens gebrekkig cliëntendossier

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft zorgaanbieder Cato in Den Haag een aanwijzing gegeven. Cato moet binnen zes weken zijn cliëntendossiers op orde hebben.
inspectie400.jpeg

De inspectie heeft al langere tijd zorgen over de kwaliteit van zorg bij Cato. Cato heeft niet genoeg urgentiebesef en verbeterkracht getoond de afgelopen jaren. Cato heeft wel maatregelen genomen, maar die hebben niet geleid tot het gewenste resultaat, aldus de IGZ.

Up-to-date
Tijdens een recent inspectiebezoek in juli 2016 bleek dat er nog steeds heel wat mis was. De inspectie heeft Cato verzocht om daar wat aan te doen. Zo moest Cato aandacht besteden aan de cliëntdossiers. In deze dossiers worden de wensen, behoeften, mogelijkheden en beperkingen van de cliënten genoteerd. Een volledig en up-to-date cliëntdossier is van belang om constant goede zorg te leveren en het gedrag van cliënten te kunnen begrijpen. Als de dossiers niet goed worden bijgehouden, kan dat leiden tot risico’s voor de cliëntveiligheid. Bij een inspectiebezoek korte tijd na het bezoek in juli werden opnieuw de cliëntdossiers gecontroleerd. Die bleken nog steeds niet op orde te zijn.

Melden van fouten
Binnen zes weken moet Cato de cliëntdossiers op orde hebben. Verder moet Cato de komende periode verschillende verbetermaatregelen nemen. Medewerkers moeten (bijna-) fouten bijvoorbeeld structureel melden. Ook moet er werk gemaakt worden van de kwaliteit van het personeel en de bezetting.

Ontwikkeling
De inspectie controleert of Cato de aanwijzing binnen de vastgestelde termijn opvolgt. Als dat niet gebeurt, kan de inspectie een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang opleggen. De inspectie verwacht maandelijks een verslag van Cato over alle verbetermaatregelen. De inspectie volgt de ontwikkelingen bij Cato nauwlettend, onder andere met onaangekondigde bezoeken. (ANP)

Dossier EPD/Zis
Het elektronisch patiëntendossier staat vol waardevolle informatie over de patiënt. Zorgverleners zijn hierdoor snel op de hoogte over de status van patiënten. Ook worden er steeds meer intelligente toepassingen bedacht die gebruik maken van deze informatie. Nauwverwant aan het epd is het ZIS ofwel ziekenhuisinformatiesysteem. Het ZIS draait om de organisatorische, financiële of logistieke aspecten van de praktijk, de behandelingen en het beheer van de patiënten(stroom).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.