Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ wil normen voor specialisten in 2011

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wil dat beroepsverenigingen in 2011 met eigen kwaliteitsnormen komen voor hoogcomplexe zorg. Daarin moet onder andere beschreven staan hoe vaak een behandelteam een ingreep per jaar minimaal moet uitvoeren.
IGZ wil normen voor specialisten in 2011

De IGZ verwacht van de wetenschappelijke verenigingen dat zij voor 2012 met eigen normen komen. De normen voor laag volume, hoog risico hebben als uiterste datum 1 februari 2011. Voor hoog volume, hoog risico geldt de norm van 31 december 2011. Zijn de beroepsverenigingen niet op tijd, dan stelt de IGZ zelf een norm. Woordvoerder Sylvie de Peijper: “In dat geval gaan wij het minimum van twintig behandelingen per jaar per instelling hanteren.”

Norm van de urologen

Urologenvereniging NVU kwam vorige week zelf met een volumenorm van minimaal tien per jaar voor complexe blaaskankeroperaties. “We zijn heel blij met de norm van de urologen”, reageert De Peijper. “Het is een goede eerste stap, maar we gaan nog wel in gesprek. Die tien ingrepen moeten namelijk wel door een team uitgevoerd worden. Het kan niet zo zijn dat elke uroloog slechts een paar ingrepen uitvoert, want het aantal ingrepen dat een specialist per jaar uitvoert, zegt echt iets over het risico dat de patiënt loopt.”

Samenwerking en concentratie

Als de norm van de urologen ingevoerd wordt, betekent het dat van de 74 ziekenhuizen die nu de blaaskankeringreep uitvoeren er nog maar 43 overblijven. “Wij gaan ervan uit dat ziekenhuizen die de norm niet halen ook geen operaties meer uitvoeren”, legt De Peijper uit. “Zij moeten wellicht regionaal kijken hoe de verdeling zal plaatsvinden. Het draait daarbij vooral om samenwerking en concentratie.”

Volumes helpen

De Boston Consulting Group bracht begin dit jaar een rapport uit over concentratie van zorg. Partner van BCG Jan Willem Kuenen vindt dit een goede ontwikkeling: “Volumes helpen zeer om de kwaliteit van zorg te verbeteren.” Kuenen waarschuwt wel dat regionaal voldoende zorgaanbod moet worden veiliggesteld.

Onvoldoende zicht

De NVZ vereniging van ziekenhuizen laat weten “nog onvoldoende zicht te hebben op de gevolgen” voor de ziekenhuizen als al deze minimumnormen gaan gelden.

Hoog op de agenda

De Orde van Medisch Specialisten laat weten dat ook zij aanscherping van de normering hoog op de agenda hebben staan. “De normen van de NVU zijn een goed voorbeeld. In de loop van volgend jaar volgen andere verenigingen.” Toch vindt de Orde volumenormen alleen niet voldoende. “Net zo belangrijk zijn bijvoorbeeld de faciliteiten of de samenwerking onderling.” (Zorgvisie – Carina van Aartsen en Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Inspectie blij met blaaskankernorm urologen

Kwaliteitsnormen moeten behandeling blaaskanker verbeteren

Chirurgen willen geen borstkankernorm

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.