Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

IGZ wil plan tegen babysterfte van ziekenhuizen

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen moeten de Inspectie voor de Gezondheidszorg binnen drie maanden een plan hebben gestuurd voor het doorvoeren van de adviezen die de stuurgroep Zwangerschap en Geboorte begin 2010 deed.
IGZ wil plan tegen babysterfte van ziekenhuizen

De inspectie wil per ziekenhuis weten in hoeverre het al aan de normen van de stuurgroep voldoet. Het heeft zo lang geduurd omdat de adviezen in eerste instantie tot onduidelijkheden leidden en veldpartijen om specificatie vroegen. In afwachting van een landelijk implementatieplan dat minister Schippers heeft gevraagd aan de NVZ en de wetenschappelijke vereniging van gynaecologen, zal de inspectie nog niet op deze normen toetsen. Wel zegt de inspectie te verwachten dat ziekenhuizen ‘in de geest van de normen’ handelen.

Tot 1500 euro meer nodig

De NVZ vereniging van ziekenhuizen heeft al aangegeven dat er per zwangere een bedrag tussen de 500 en 1500 euro nodig is om aan alle normen van de stuurgroep te kunnen voldoen. Zo is bijvoorbeeld extra personeel nodig om in noodgevallen binnen 15 minuten een gynaecoloog of OK-team paraat te hebben. Schippers vindt het bedrag niet realistisch en verwacht dat betere samenwerking en efficiëntere inzet van personeel de kosten minder doen stijgen. Minister Schippers heeft de ziekenhuizen gevraagd om geen onomkeerbare stappen te nemen.

45-minutennorm

Er zouden ziekenhuizen zijn die willen concentreren om de kwaliteit van de verloskunde te kunnen garanderen. In sommige gevallen zou daardoor de 45-minutennorm onder druk komen te staan. Schippers heeft al laten weten te zullen ingrijpen als zwangeren in acute situaties het dichtstbijzijnde ziekenhuis niet meer binnen drie kwartier kunnen bereiken. Zij heeft daartoe de mogelijkheid via de Wet Toelating Zorginstellingen. Schippers heeft de NZa gevraagd om een integraal tarief te ontwikkelen voor zorg rondom de bevalling.

‘Perverse prikkels’

Hiermee moet een eind komen aan ‘perverse prikkels’. Nu is het nog zo dat een gynaecoloog er financieel voordeel bij heeft om een medische indicatie af te geven en een verloskundige om pas te verwijzen als de bevalling is begonnen. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Erasmus MC continueert aanpak babysterfte

ZonMW krijgt 8 miljoen voor terugdringen babysterfte

Gemeente Den Haag onderzoekt babysterfte

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. @ Jos Vollebergh. Nee, we moeten gewoon niets doen en accepteren dat wij in Nederland schandalig slechte zorg verlenen met een internationaal onverklaarbaar hoog aantal onnodige sterfgevallen tot gevolg. Elke echte gynaecoloog met een beetje hart voor zijn patiënten heeft de adviezen van de Stuurgroep al lang doorgevoerd. Als jij dat niet hebt gedaan, dan mag je je gaan schamen in de hoek. En voor het geval je nog eens wilt lezen hoeveel onnodige babysterfte wij hebben in Nederland:
    Peristat II: EURO-PERISTAT project in collaboration with SCPE, EUROCAT and
    EURONEONET. European perinatal health report. Better statistics for better health for pregnant women and their babies in 2004. 2008

  2. Lees alle reacties
  3. Hier heb ik al eerder voor gewaarschuwd. De IGZ gaat gewoon ‘de normen’ handhaven! Ziekenhuizen moeten onomkeerbare maatregelen nemen waarvan het effect absoluut niet vast staat, en die bakken met geld kosten die niet apart gefinancierd worden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.