Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IJsselland Ziekenhuis verplaatst cardioloog na incidenten

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den Ijssel heeft de afdeling cardiologie ingrijpend veranderd nadat in korte tijd twee jongeren zijn overleden als gevolg van een verkeerde diagnose.
IJsselland Ziekenhuis verplaatst cardioloog na incidenten
Foto: ANP

Twee cardiologen uit het Maasstad Ziekenhuis werken nu in het Ijsselland Ziekenhuis, een van hen vervult tevens de rol van medisch manager voor de vakgroep cardiologie. Het ziekenhuis heeft aanvullende maatregelen genomen om dergelijke ernstige incidenten in de toekomst te voorkomen. Het ziekenhuis zegt erop te vertrouwen dan hiermee de veiligheid en kwaliteit van de afdeling cardiologie weer zijn gegarandeerd.

Gemiste diagnose

In overleed een jongen van negentien als gevolg van een verkeerde diagnose. Dit gebeurde vlak nadat de tuchtrechter uitspraak had gedaan in een zaak over een gemiste diagnose bij een meisje van zestien in 2013. Ook zij is daarna overleden. Beide jongeren waren onder behandeling van dezelfde cardioloog. Deze is in één geval berispt, de andere tuchtzaak loopt nog. De betreffende cardioloog is nu werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis. Twee andere cardiologen ontvingen een waarschuwing.

Erasmus MC

Het Ijsselland Ziekenhuis heeft beide calamiteiten laten onderzoeken en laten beoordelen door de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Als belangrijkste conclusie kwam naar voren dat de vakgroep cardiologie het specialisme kindercardiologie intensiever moet betrekken. Er zijn in Nederland vier gespecialiseerde kinder hartcentra, het dichtstbijzijnde bevindt zich in het Erasmus MC. Alle aanbevelingen van de onderzoekscommissies zijn door het IJsselland Ziekenhuis overgenomen.

Kindercardiologie

Kinderen tot zestien jaar komen niet meer onder behandeling en krijgen een verwijzing naar de kindercardioloog. Jongeren tussen zestien en achttien jaar worden doorverwezen of er vindt direct overleg plaats met een kindercardioloog. ECG’s van patiënten onder de 25 jaar worden door twee cardiologen beoordeeld. Werkprocessen op de poli en de verpleegafdeling zijn aangepast en de werkdruk is teruggedrongen. Er is een wekelijks overleg ingevoerd over hartpatiënten met complexe aandoeningen, in aanwezigheid van het Erasmus MC.

Patiëntendossiers

Tenslotte laat het ziekenhuis weten dat de dossiers van alle overige patiënten onder de achttien jaar over de afgelopen vijf jaar opnieuw zijn beoordeeld door het Erasmus MC. Vastgesteld is dat deze diagnoses correct zijn gesteld.

Lees hier de tuchtuitspraak.

Juridische zaken

De zorg is aan verandering onderhevig, daarnaast zijn er regelmatig conflicten. Dit zorgt voor onduidelijkheid en onzekerheid. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.