Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IJsselmeerziekenhuizen kan doorstarten

IJsselmeerziekenhuizen kan een doorstart maken met een basisziekenhuis in Lelystad en poliklinieken in Emmeloord, Urk en Dronten. Het ziekenhuisgebouw in Emmeloord moet worden afgestoten, want dat is te duur. Zes partijen van buiten hebben zich gemeld om het noodlijdende ziekenhuis weer op de been te helpen. De raad van toezicht legt haar functie binnenkort neer.
IJsselmeerziekenhuizen kan doorstarten

Onafhankelijk onderzoeker Leon Lodewick presenteerde vandaag in Lelystad zijn rapport over de toekomst van de IJsselmeerziekenhuizen. Het ziekenhuis verkeerde de afgelopen tijd in zwaar weer. Operatiekamers moesten dicht omdat de lucht er niet steriel was. Bovendien was het geld bijna op.

Verscherpt toezicht

De beste optie is volgens Lodewick een ‘warme doorstart’, waarbij Lelystad een basisziekenhuis houdt en in Emmeloord een polikliniek overblijft. Alleen als het economisch haalbaar is, zouden daar ook dagbehandelingen kunnen gaan plaatsvinden. In Lelystad moeten minimaal vier voltijd werkende medisch specialisten per specialisme aanwezig zijn om de kwaliteit van de zorg te garanderen. Het ziekenhuis heeft een topklinisch partnerziekenhuis nodig om standaard naar te kunnen verwijzen. Ten slotte moet het geheel onder verscherpt toezicht komen te staan van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Raad van toezicht treedt af

Mede door steun van zorgverzekeraar Achmea en het ministerie van Volksgezondheid kon het ziekenhuis het tot de presentatie van het rapport-Lodewick uitzingen. Achmea en VWS verlengen hun steun tot 8 november. Dan moet duidelijk zijn welke publieke of private partij bereid is financieel en bestuurlijk deel te nemen aan de IJsselmeerziekenhuizen. De raad van toezicht treedt op zeer korte termijn af omdat zij vindt dat een nieuwe raad van toezicht dit proces moet gaan begeleiden.

Als er geen kapitaalinjectie komt, hangt de IJsselmeerziekenhuizen alsnog een faillissement boven het hoofd. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink: geen overheidssteun voor slechte ziekenhuizen

IJsselmeerziekenhuizen krijgt nog een week

‘Klink moet niet investeren in IJsselmeerziekenhuizen’

Meer over Léon Lodewick

Interview Léon Lodewick in Zorgvisiemagazine

“Consensuscultuur is dodelijk”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.