Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Implementeer innovaties sneller in ouderenzorg’

Mark van Dorresteijn
Innovaties in de zorg voor ouderen moeten sneller geïmplementeerd worden. Daarvoor pleit Wilco Achterberg in zijn intreerede als hoogleraar institutionele zorg en ouderengeneeskunde aan het Leids UMC. Achterberg spreekt zijn oratie ‘Verbinden in de ouderengeneeskunde’ vrijdag uit.
‘Implementeer innovaties sneller in ouderenzorg’

Volgens Achterberg investeren we te weinig in vernieuwing en verbetering van de zorg voor de meest kwetsbaren. “Van het hele budget dat voor het onderzoek in de geneeskunde wordt gereserveerd, komt maar één zestiende deel ten goede aan de langdurige zorg voor hulpbehoevende ouderen.”

Geen structuur in ouderenzorg

De innovaties die voortkomen uit wetenschappelijk onderzoek in UMC’s vinden hun weg naar de overige medische centra. “Maar deze structuur is in de langdurige ouderenzorg vrijwel niet aanwezig. Daardoor worden innovaties vaak niet goed, of helemaal niet, geïmplementeerd en zeker ook niet goed geëvalueerd”, zegt Achterberg. Het wordt daarmee lastiger om te sturen op gezondheidsdoelen, zowel voor de individuele patiënt als voor groepen patiënten.

Verwetenschappelijking

Achterberg pleit daarom voor meer budget om de verwetenschappelijking van deze sector mogelijk te maken. Hij vindt het dan ook zeer te betreuren dat het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO), dat hiervoor ijvert, nu dreigt zijn subsidie te verliezen. Het programma heeft zijn nut bewezen, een vervolg is nodig. Vooral ook omdat de meeste kwetsbaren, zoals verpleeghuisbewoners, in een tweede ronde nog meer betrokken kunnen worden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Beeldcontact tegen eenzaamheid bij ouderen

Verenso: ‘Kabinetsplannen bemoeilijken ouderenzorg’

Xbox Kinect controleert gezondheid ouderen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

4 REACTIES

  1. Waarschijnlijk is het ontbreken van draagvlak bij de betrokken partijen en de belangrijkste beslissers om te komen tot innovaties het grootste probleem.De snelheid en het veranderingstempo zijn daarvan een afgeleide. Meer budget betekent ook niet automatisch meer en betere resultaten.

  2. Lees alle reacties
  3. Of preken voor eigen parochie: hoe dan ook ik geef de heer Achterberg gelijk. Vernieuwing en verbetering zou nu juist ten gunste van de meest kwetsbaren in onze samenleving moeten komen. Om dit te bereiken moet de sector zelf zeker ook hard aan de slag.

  4. Hij pleit natuurlijk voor eigen parochie, maar hij heeft wel gelijk. Nederland geeft volop geld uit aan onderzoek dat zonder Nederlandse investeringen wel elders zou plaatsvinden, maar Nederland geeft juist heel weinig uit aan onderzoek dat specifiek relevant is voor de Nederlandse zorg. En dat geldt nog het sterkst voor de care. Onbegrijpelijk.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.