Inconsistent bestuur oorzaak crisis Vanboeijen’

Inconsistent bestuur na het vertrek van bestuurder Pieter de Kroon is de oorzaak van de huidige bestuurscrisis bij gehandicaptenorganisatie Vanboeijen. Dat beeld doemt op uit gesprekken met een aantal betrokkenen.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Vanboeijen400.jpg
Marten Sandburg.

Pieter de Kroon trad in 2000 aan als bestuurder van de zorgorganisatie in Assen, die op dat moment flink in de rode cijfers stond. Hij wilde snel verandering in gang zetten. ‘Ik heb direct ingestoken op eigenaarschap van mensen. Je moet het samen doen. Iedereen kan snappen dat als je meer uitgeeft dan er binnenkomt, het niet goed gaat. Saneren moest, maar dat wilde ik doen met betrokkenheid van iedereen, zodat we samen konden leren hoe het beter kon’, aldus De Kroon.

Nieuwe managementstijl
Vanboeijen won tussen 2000 en 2014 verschillende
prijzen voor de nieuwe managementstijl die uitgaat van betrokkenheid

3
242

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Bijzonder artikel…….!
  De heer Marchand heeft het met zijn reactie bij het juiste eind. De beoordeling van de heer Gert van Dijk, professor Cooperative Business Administration and Management bij Nyenrode Business Universiteit: ‘Alle bestuurders die er sinds 2014 zijn geweest, hebben gekozen voor een hybride model’ is wel wat te simpel. Wellicht is hij te veel gevoed vanuit één bepaalde richting!?
  De opvolger van de heer De Kroon beschreef op zeer duidelijke wijze dat de problematiek bij zijn komst al bestond.
  Een zorgvuldig uitgevoerd organisatiebreed onderzoek, uitgevoerd door een extern adviseur in 2015, wees dat nogmaals uit.
  In de media m.n. het DVHN is aan het geheel veel en adequate aandacht besteed.

 2. Lees alle reacties
 3. Als een bestuurder te lang bij een organisatie betrokken is, loop je het risico van te grote afhankelijkheid van één persoon, zeker waar geprobeerd is een krachtig stempel te drukken. De kunst is om als bestuurder de medewerkers zoveel regelruimte en mede-verantwoordelijkheid te geven, dat de organisatieontwikkeling daadwerkelijk geborgd is, ook als je als bestuurder vertrekt.

 4. Met alles respect maar het is toch iets te simpel (en dat vanuit Nyenrode) om te constateren dat er in 1 jaar tijd een goed draaiende organisatie tot een chaos is verworden a.g.v. een bestuurskeuze (of non-keuze). Ben toch bang dat dhr. Kroon een al eerder zinkend schip heeft verlaten en dat de vinger op meerdere plekken gelegd dient te worden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.