Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Individuele aanpak bkz-overschrijding blijft uit

Mark van Dorresteijn
Zorgaanbieders die het budgettaire kader overschrijden, worden niet individueel gekort. Hoewel Schippers zoekt naar mogelijkheden, heeft zij nog geen werkbare mogelijkheid gevonden om een zogenoemd gedifferentieerd macrobeheersinstrument in te zetten. Zo blijven de overschrijdingen voor rekening van alle aanbieders.
Individuele aanpak bkz-overschrijding blijft uit
Foto: ANP - Bart Maat

Dat zegt Schippers in reactie op een brief van Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN). Zij klagen dat mogelijke ontstane overschrijdingen wijkverpleging in 2015 geen onderscheid wordt gemaakt tussen zorgaanbieders die zich ingespannen hebben om binnen de met de zorgverzekeraar gemaakte budgetafspraken te blijven en de zorgaanbieders die de budgetafspraken hebben overschreden.

Grote risico’s

In 2013 liet Schippers een onderzoeksbureau kijken naar de gedifferentieerde toepassing van het mbi, waarbij aanbieders met een contract met omzetbegrenzing worden ontzien en alleen de overige aanbieders een mbi-korting opgelegd kunnen krijgen. De onderzoekers concludeerden dat deze manier van werken kan leiden tot grote risico’s voor kleine en nieuwe zorgaanbieders aangezien die vaak geen omzetcontracten hebben. Aanbieders zonder omzetcontract kunnen daarnaast geconfronteerd worden met hoge kortingen doordat de onzekerheden in de macrozorguitgaven in dit mbi-model geconcentreerd worden bij een beperkt deel van de zorgaanbieders. Het onderzochte model blijkt bovendien geen juridisch solide alternatief, volgens een analyse van de landsadvocaat. De conclusies uit dit onderzoek gelden ook voor de wijkverpleging. Een oplossing blijft daarmee uit.

Deelkaders

Een tweede voorstel van BTN gaat over aparte deelkaders voor gecontracteerde en ongecontracteerde zorg waarbij voor ieder deelkader apart een mbi geldt. Maar ook hier ziet Schippers weinig brood in. ‘Voor de inzet van een mbi geldt dat ik voorafgaand aan het jaar het bedrag moet vaststellen waarvoor het mbi zal gelden. Het vooraf vaststellen van de omvang van de deelkaders kent veel onzekerheden waardoor het juridisch zeer kwetsbaar zal zijn. Het apart vaststellen van de kaders betekent tevens dat er geen flexibiliteit is om tussen het kader voor gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorg te schuiven en dat zal verstarrend werken. Ik zie mij dan ook gehouden aan het vaststellen van één totaal kader wijkverpleging.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.