Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Infectieziektebestrijding staat al tien jaar op waakvlam-niveau’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Infectieziektebestrijding in Nederland is een doolhof van bestuurlijke verantwoordelijkheden, een ‘poldergedrocht avant la lettre’. De belangrijkste weeffout in de Wet Publieke Gezondheid is dat de minister van VWS niet rechtstreeks bestuurlijk verantwoordelijk is. ‘Als iedereen verantwoordelijk is, is niemand verantwoordelijk’, zegt Laurent de Vries.
Laurent De Vries660
Laurent de Vries: 'Maak de minister bestuurlijk verantwoordelijk voor infectieziektebestrijding en laat de financiering van GGD'en via VWS lopen.'
Premium

‘De coronacrisis legt op pijnlijke

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    1 REACTIE

    1. Scherpe analyse van Laurent de Vries, Proces van decentralisatie loopt al heel lang, de jaren 90 van de vorige eeuw. Toen werden bijvoorbeeld de 12 op provinciaal niveau werkende medisch milieukundigen gedecentraliseerd naar 400 gemeenten. Evenveel gemeenteraden moesten akkoord gaan om een dubbeltje per inwoner in hun begroting op te nemen, om verantwoordelijkheid te nemen voor de kosten van deze expertiese. Over transactiekosten gesproken! Overigens wil centralisatie van uitvoering niet betekenen dat het dan perse beter gaat, denk aan de belastingdienst. Echter bij dit soort regio overstijgende incidenten dient opschaling in besturing mogelijk en vanzelfsprekend te zijn. Tevens dient de beschikbaarheid van expertiese en capaciteiten geborgd te zijn. Dat is nu niet het geval. Ook dat hoort in de zelfreflectie van de Tweede Kamer en de politieke partijen thuis!

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.