Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatie over HHT slecht vindbaar

Het is voor burgers nauwelijks te doen om bij gemeenten informatie te vinden over extra huishoudelijke hulp. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond naar de uitgifte van de Huishoudelijke Hulp Toelage (HHT).
loepfotolia400.jpg

Gemeenten kunnen, met de HHT-subsidie van het Rijk, inwoners extra huishoudelijke hulp aanbieden, maar hoe ze dat doen blijft compleet onduidelijk, zegt de Consumentenbond. Bij een online zoektocht was de informatie voor de Consumentenbond moeilijk te vinden, en zelfs bij zeven gemeenten onvindbaar.

Martin van Rijn
De bond stapt naar staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voor een verbetering van de informatie en het tegengaan van de ‘wildgroei’ in uitvoeringsregels. Ook wordt de commissie VWS van de Tweede Kamer geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek.

Extra huishoudelijke hulp
De bond deed onderzoek in de provinciehoofdsteden en 24 andere grote gemeenten. Die ontvingen ieder meer dan een miljoen euro voor het aanbieden van extra huishoudelijke hulp. De toelage voor huishoudelijke hulp moet werknemers van thuiszorgorganisaties na de bezuinigingen aan het werk houden. Gemeenten bieden met geld van de overheid bepaalde korting op huishoudelijke hulp. De inwoners moeten die zorg dan nog wel zelf kopen. Dit staat los van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en van de eigen bijdrage die daarvoor wordt geïnd. Volgens de Consumentenbond is dat verwarrend. Lees hier alles over de HHT

Dossier Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.