Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatie-uitwisseling ggz vaak gebrekkig

Redacteur Zorgvisie
Informatie-uitwisseling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) verloopt vaak nog gebrekkig. Dat terwijl het belang ervan in de ggz toeneemt door het gebruik van e-health, blijkt uit onderzoek van Nictiz.
Foto: Fotolia

Er wordt in de ggz veel gebruikgemaakt van verschillende e-healthtoepassingen, maar doordat die niet goed zijn gekoppeld met het patiëntendossier leidt dit gebruik juist tot meer administratieve handelingen. Dat schrijft Nictiz op basis van onderzoek bij Rivierduinen, Arkin, GGZ Oost-Brabant en Parnassia. Uit dit onderzoek blijkt dat de sector er juist bij gebaat zou zijn om een goede informatie-uitwisseling te verzorgen, omdat dit bijdraagt aan een volledig beeld van de patiënt.

Informatie-uitwisseling gebrekkig in ggz

‘Op dit moment ontbreken in de ggz-sector landelijke beleidskaders en standaarden voor een goede informatie-uitwisseling. Hierdoor wordt behandelinformatie en/of informatie over diagnoses vaak nog ongestructureerd vastgelegd’, staat in het rapport te lezen. ‘Dit betekent een lage mate van uitwisselbaarheid van patiënteninformatie en een hoge administratieve last voor de zorgverlener. Uit onderzoek komt naar voren dat met name de uitwisseling tussen ggz-instellingen onderling, tussen ggz-instellingen en e-healthtoepassingen en tussen ggz-instellingen en gemeenten snel verbetering behoeven.’

Oplossing voor gebrekkige informatie-uitwisseling

De informatie-uitwisseling verloopt nu volgens Nictiz dus vaak gebrekkig, maar kan op korte termijn worden verbeterd. ‘Implementatie van bestaande standaarden en een analyse van gegevens die specifiek van toepassing zijn op de ggz-sector vormen het beginpunt van gestructureerde gegevensuitwisseling’, schrijft Nictiz.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.