Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatieberaad Zorg zegt ja tegen eenheidstaal Snomed CT

Bert Bukman
Het Informatieberaad Zorg, waarin overheid en zorgsector werken aan een betere informatievoorziening, heeft de intentie uitgesproken om de eenheidstaal Snomed CT in te voeren voor gebruik door verpleegkundigen en verzorgenden.
Inspectie Olcea
Foto: Fotalia

De invoering van Snomed CT bespaart niet alleen tijd en geld en tijd, maar moet ook het risico op medische fouten verminderen. Dat zegt Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van VWS en voorzitter van het Informatieberaad. ‘Ik ben hier blij mee,’ aldus Gerritsen. ‘Dit vermindert de registratielast en het geeft eenduidigheid voor professionals en patiënten.’

Snomed CT is een internationaal veel gebruikte eenheidstaal voor het delen van patiëntgegevens. De taal is vooral van belang als de gegevens zijn opgeslagen in verschillende systemen. Er bestaan nu soms wel vijf verschillende termen voor dezelfde verpleegkundige diagnose of probleem.

Beter inzicht

Beroepsvereniging V&VN beschouwt het besluit van het Informatieberaad Zorg als een belangrijke mijlpaal voor verpleegkundigen en verzorgenden. Nu nog moeten zijn gegevens vaak handmatig overnemen of dubbel registreren.

‘Er moet nog veel werk verzet worden voor de systemen echt met elkaar kunnen communiceren. Maar doorslaggevend is dat we allemaal hetzelfde willen,’ aldus V&VN-directeur Sonja Kersten. ‘Invoering van Snomed betekent voor verpleegkundigen en verzorgenden een enorme tijdwinst. Bovendien biedt het sneller en beter inzicht in de situatie van een patiënt of cliënt.’

Misverstand

Een en ander betekent niet dat andere talen en systemen verdwijnen. ‘Dat is vaak het misverstand,’ ‘zegt V&VN-adviseur Renate Kieft. ‘De systemen die verpleegkundigen nu gebruiken, bijvoorbeeld Omaha in de wijkverpleging, of Nanda, kunnen gewoon blijven bestaan.

Snomed CT is een ’taalbrug’ tussen de bestaande systemen, aldus Kieft. ‘ Ik ben heel blij dat we nu ook in Nederland het uitgangspunt delen dat Snomed ons helpt om in de zorg over de sectoren heen met elkaar te kunnen communiceren. Dat geeft duidelijkheid, ook voor de patiënt.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.