Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Inspectie kraakt nieuwkomers in thuiszorg

Veel nieuwe thuiszorgaanbieders leveren ondermaatse zorg en sommige maken zich schuldig aan fraude en oplichting. Dat constateert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Staatssecretaris Bussemaker kondigt maatregelen aan.

In het rapport Grote zorgen over ‘nieuwe’ toetreders op de thuiszorgmarkt noemt de inspectie de kwaliteit van zorg van niet-reguliere thuiszorgbureaus “verontrustend”. Ze heeft de kwaliteit onderzocht van dertig organisaties die geen verantwoording hoeven af te leggen in een jaardocument, bijvoorbeeld omdat ze geen toelating hebben volgens de Wet toelating zorginstellingen (WTZi), of omdat ze werken als onderaannemer of als bemiddelaar.

‘Verpleegkundigen’ zonder diploma

Sommige zorgverleners blijken zich te presenteren als verpleegkundige terwijl zij niet de vereiste diploma’s hebben. Ze gebruiken geen verpleegkundige protocollen en de medicatieverstrekking rammelt. Sommige thuiszorgmedewerkers weten niet hoe een infuuspomp werkt of halen medicijnen door elkaar.

Bussemaker: ‘Alarmerend rapport’

Staatssecretaris Bussemaker van VWS betoont zich in haar reactie aan de Tweede Kamer geschrokken en kondigt maatregelen aan. Zij denkt over een toets voor startende thuiszorgorganisaties en een verplichte registratie voor thuiszorgbedrijven. Ook zal het persoonsgebonden budget, vanaf september niet meer worden overgemaakt aan bemiddelingsbureaus, maar alleen nog aan de patiënten zelf. Ze wil dat bureautjes die bij vervolgonderzoek opnieuw slecht scoren, met naam en toenaam op de inspectiewebsite komen.

ActiZ wil toetredingsregels

Brancheorganisatie ActiZ van de thuiszorg benadrukt desgevraagd dat het inspectierapport niet over haar leden gaat, die reguliere thuiszorg aanbieden. “Onze leden moeten zich houden aan allerlei wetten en normen op het gebied van kwaliteit. Wij zijn het dan ook helemaal met de inspectie eens dat er toetredingsregels moeten komen voor de thuiszorg. Nu is er sprake van oneerlijke concurrentie en weten cliënten niet waar ze aan toe zijn.”

BTN: blij met rapport

Branchebelang Thuiszorg Nederland (BTN), waar veel kleine thuiszorgorganisaties bij zijn aangesloten, meldt dat al zijn leden bekend zijn bij de inspectie. “Wij zijn blij met dit onderzoek omdat wij ook merken dat steeds meer aanbieders zich nergens registreren en zich niet bij een brancheorganisatie aansluiten.” BTN gaat van leden eisendat zij zich aan het bestuur verantwoorden in een jaardocument, zoals toegelaten zorginstellingen wettelijk verplicht zijn. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

ActiZ wint kort geding over zzp’ers

Zelfstandige thuishulpen krijgen keurmerk

Fiscus geeft zzp’er thuiszorg helderheid

Fiod: Pgb’s zijn fraudegevoelig

OM waarschuwt voor fraude thuiszorg

Het rapport van de inspectie

Grote zorgen over ‘nieuwe’ toetreders op de thuiszorgmarkt

Bekijk:

Gesprek met inspecteur-generaal Gerrit van de Wal en Bussemaker in EénVandaag

1 REACTIE

  1. Ik vind het verschrikkelijk wat er alemaal gebeurt in de thuiszorg. Ik zelf werk er al 10 jaar. Ik zit er serieus over te denken om een carriereswitch te maken en eens totaal wat anders te gaan doen, want zorg vind ik niet meer aantrekkelijk!!!!!!!!!!!!! Het is dat ik het voor mijn clienten doe, maar anders was ik er allang weggegaan!!! Al die fraude en zakkenvullerij!!!!!!!! Ik ben ontzettend woest. thuiszorg praat me er niet van bah bah en nog eens bah!!!!!!!!! gegroet!!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.