Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Inspectie mag direct beroepsverbod opleggen

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg mag disfunctionerende zorgverleners direct een beroepsverbod opleggen nog voordat er een tuchtzaak of strafzaak is gestart. Ook wordt bekeken of de Inspectie een absoluut beroepsverbod kan opleggen zodat de betrokkene geen enkel beroep in de gezondheidszorg mag uitoefenen.
Inspectie mag direct beroepsverbod opleggen
Premium

Dit staat in een brief

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dit kabinet is van mening dat de IGZ proactiever, directer en sneller moet opereren” en minister Schippers wijst op de punten die nog beter moeten.
   Van welke planeet is Schippers sinds kort geland?? Dat wordt toch al jaren over de IGZ gezegd. Nee, ik ken die zinnen. Die zijn in de stijl van: ‘Laten we maar iets heel positiefs zeggen tegen het plebs, dan denkt het plebs dat we daar iets aan doen’ En die tactiek wordt in de zorg al jaren gevolgd. Dat is pure voor de gek houderij. Schandalig. Je zou haast wensen dat ze in dezelfde situatie komen als de patienten waar ze echt geen ene moer omgeven, zolang als het hun ouders of familieleden maar niet zijn.

  3. Zo, dan ben ik benieuwd of de orthopedische instrumentmakerijen en schoenmakerijen nu ook aan hun leveringsplicht gehouden gaan worden i.p.v. dat zij zich ten onrechte (!) verschuilen achter de medische inspanningsplicht. Want daardoor worden de kosten onnodig opgedreven en zitten veel cliënten/patiënten te kijken met ondeugdelijk of zelf onbruikbare voorzieningen. Het is triest dat er organisaties pronken met kostbare decoraties als b.v. een zee-aquarium, terwijl een voorziening die onbruikbaar is, doodleuk wordt gedeclareerd.

  4. Er zijn gelukkig nog Zorgbelang afdelingen Informatie en Klachten, waar onafhankelijke ondersteuning bij klachtprocedures wordt gegeven. Helaas staat de financiering onder druk.
   De naam die de minister koos: ‘Zorgloket’ is veelal in gebruik bij gemeentes voor een Wmo loket.

  5. Toch heel pijnlijk dat de IGZ via het zorgloket blijft verwijzen naar niet-onafhankelijke klachtcommissies van ziekenhuizen en slagerkeurteigenvlees medische tuchtcolleges, om over vriendjespolitiek-onskentons- rechters -tweehandenopéénbuikmetmedischesector- maar te zwijgen.
   Voorstel: Minister Schippers stel volstrekt onafhankelijke Ombudsman aan met bevoegdheid tot direct ingrijipen ter bescherming van de patient.

  6. Beter laat dan nooit. In deze rubriek houd ik al jaren een vurig pleidooi om het IGZ uit haar diepe slaap te halen en ze aan te sporen om vooral onaangekondigde en intensieve bezoeken te doen aan verpleeg en zorginstellingen; en die inspecties zo te organiseren dat (vooral lagere) personeelsleden en zeker patienten en familieleden ZONDER ENIGE AFHANKELIJKHEID hun situatie kunnen uitspreken (men moet dus een situatie creeren waarbij deze groep kan vertellen hoe het eten is, hoe vaak men buiten komt, of de medicijnen goed (en met water) worden toegediend, hoe lang men op het toilet moet zitten (of in eigen ontlasting) etc etc.
   Heel jammer dat Schipper en haar voorgangers daar nu pas achter komen (heb daar zeker in 50 reacties de laatste 4 jaar op aangedrongen). Wellicht doet de IGZ het nog steeds op haar manier (aankondigen met het oog op een goed diner en alleen met de directie) maar dan blijven we in deze rubriek maar volhouden hoe het eigenlijk moet; doe ik graag zonder het salaris te vangen van IGZ mensen en instellingenbestuurders. Doe ik met plezier WANT HET GAAT OVER OUDERE en of GEHANDICAPTE en of ZIEKE MENSEN die het al heel heel erg moeilijk hebben.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.