Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Inspectie moet beter toezien op medicijnenreclame’

De zelfregulering van de reclame voor geneesmiddelen werkt wel, maar niet goed genoeg. Voor handhaving van de normen moet de Inspectie voor de Gezondheidszorg actiever en effectiever toezicht houden, stellen onderzoekers.

Volgens het reclamebesluit geneesmiddelen mogen fabrikanten de werking van hun medicijnen niet overdrijven. Alleen bij beter toezicht zouden patiënten er zeker van zijn dat de dokter beslissingen neemt die voor hen het beste zijn. Dat concluderen het Nivel, de faculteit der rechtsgeleerdheid en het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam in een evaluatie.

Opstellen richtlijnen

De belangen van de industrie om zoveel mogelijk geneesmiddelen af te zetten, staan soms haaks op die van de patiënt. Desondanks kan het systeem van zelfregulering heel goed werken, stellen de onderzoekers. Door de verscheidenheid aan marketingmiddelen die de farmaceutische industrie inzet, is reclame voor medische beroepsbeoefenaren soms lastig herkenbaar. Volgens de onderzoekers moet meer aandacht worden besteed aan de beïnvloeding van medische opinieleiders, die onder meer een rol spelen bij het opstellen van richtlijnen, en aan de invloed van de farmaceutische industrie op de na- en bijscholing.

Symptoomreclame

“Je ziet bijvoorbeeld dat na- en bijscholing die de farmaceutische industrie verzorgt, gericht is op bepaalde middelen”, zegt onderzoeker Roland Friele. “Dat is dus niet per definitie in het belang van de patiënt maar in het belang van de industrie.” De onderzoekers vinden dat er meer aandacht moet zijn voor zogeheten symptoomreclame. Dat zijn campagnes waarin symptomen of bepaalde klachten centraal staan, zonder dat een specifiek geneesmiddel wordt genoemd. De Stichting Code Geneesmiddelen Reclame en de Keuringsraad ziet die uitingsvorm niet als reclame, maar hij blijkt toch een effectieve manier om geneesmiddelen aan de man te brengen. (ANP)

Lees ook:

Patstelling in medicijnendiscussie

NZa wil dure geneesmiddelen volledig vergoeden

Nieuwe financiering dure medicijnen

Veel mis met medicijngebruik ouderen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.