Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie onderzoekt hiv-healings

Redactie Zorgvisie
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat toch onderzoek doen naar zogeheten hiv-healings in migrantenkerken in Amsterdam-Zuidoost. Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft de inspectie daartoe opdracht gegeven, zo schrijft hij in een brief aan de betrokken Amsterdamse wethouders Freek Ossel en Marijke Vos.

Een gemeentewoordvoerder bevestigde zaterdag een bericht hierover in Het Parool. In december stelde Klink nog dat de Inspectie niet de bevoegdheden had om niet-reguliere zorg aan te pakken. De Inspectie gaat nu bekijken of de uitvoerders van hiv-healings patiënten de toegang tot reguliere zorg ontzeggen.

Healings

Amsterdam is tevreden dat er nu toch een onderzoek komt, zo meldde de woordvoerder. “Maar we houden de minister nauwlettend in de gaten. Wie A zegt, moet ook B zeggen. De healings moeten diepgaand worden onderzocht.” De minister zei eerder mogelijk ook de wet te willen aanpassen, zodat alternatieve genezers beter aangepakt kunnen worden.

Hiv

De betreffende bijeenkomsten zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap, waar homoseksualiteit en hiv nog een taboe zijn. De healings zouden mensen hiervan kunnen genezen, beweren de religieuze leiders. De gemeente heeft sterk de indruk dat hiv-positieve mensen op deze manier van de reguliere zorg wegblijven, omdat ze in de waan verkeren dat ze beter zijn. Amsterdam vertrouwt erop dat dit uit het onderzoek van de Inspectie zal blijken, aldus de woordvoerder. (ANP)

Lees:

Zorgpremievoorstel Klink stuit op verzet werkgevers

Zorgmanager in Groningse hiv-zaak voor de rechter

Vos pleit voor zorgmeldkamer spoedeisende hulp

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.