Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie onderzoekt kalmeren ouderen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zal deze maanden controleren op het gebruik van dwangmedicatie bij verpleeghuizen. Uit diverse onderzoeken blijkt dat in de brede sector kalmerende middelen en vastzetten gemeengoed zijn om de rust op afdelingen te bewaren. Ouderen met verstorend gedrag kalmerende medicatie geven mag alleen onder strikte voorwaarden.

Grote Zeeuwse instelling voor verpleegzorg SVRZ onderzoekt of zonder fixatie van vaak verwarde, agressieve en broze patiënten gewerkt kan worden in hun centra. Medicatie is soms nodig, maar zo kort en licht mogelijk, stelt directeur R. Heijboer in de Provinciale Zeeuwse Courant.

Gemeengoed

Tot nu heeft IGZ weinig zicht op het toepassen van vrijheidsbeperking in verpleeghuizen. De dienst denkt dat dwang veel vaker wordt toegepast dan gemeld. IGZ kreeg vorig jaar slechts 177 meldingen van dwangmedicatie binnen. Dit jaar werden vooralsnog 94 meldingen gedaan.

Driekwart

Bijna drie op de vier ouderen in verpleeghuizen krijgen ‘sufmakers’, constateerde hoogleraar Verpleeghuiskunde Raymond Koopmans van het Universitair Medisch Centrum begin dit jaar.

Vrijheidbeperking

Vakorganisatie Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland (VVNV) maakte in maart dit jaar openbaar dat ruim 80 procent van het personeel in de verpleeghuissector wekelijks ouderen in hun vrijheid beperkt.

Rust

Heijboer in de PZC: “We zijn terughoudend met medicatie, zeker met langdurig gebruik. Het slaat harder aan bij oude mensen. Er is soms wel wat nodig, maar iemand een half uur laten rusten kan ook helpen. Wij merken dat door de rust in kleinschalige woningen minder medicatie en dwang nodig is dan op afdelingen. Zes dementerenden storen elkaar minder dan vijftien.” (PZC)

Links:

Ouderen krijgen te veel slaapmiddelen

Inspectie controleert vrijheidsbeperking

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.