Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie sluit OK van KEM kliniek

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De KEM kliniek in Renswoude mag geen operaties meer uitvoeren.
Inspectie sluit OK van KEM kliniek
Foto: Carina van Aartsen

De kliniek stond al onder verscherpt toezicht.

Bevel

De Inspectie heeft de KEM Kliniek op 22 december een bevel gegeven om zijn OK gesloten te houden en geen operaties te verrichten totdat er, naar het oordeel van de inspectie, sprake is van verantwoorde zorg.

Verscherpt toezicht

In november heeft de inspectie de KEM Kliniek al onder verscherpt toezicht gesteld voor een periode van zes maanden. In het verscherpt toezicht heeft de inspectie aangegeven dat de KEM Kliniek op de OK aan bepaalde eisen moet voldoen. De bestuurder heeft de inspectie toegezegd de OK te sluiten en pas weer ingrepen te laten verrichten in de OK als deze voldoet aan de randvoorwaarden van verantwoorde zorg.

Ongehoorzaam

Tijdens een onaangekondigd bezoek op 18 december 2014 bleek dat er ingrepen werden verricht in de kliniek. Daarnaast kon er geen luchtbeheersplan worden overhandigd en was er geen risicoanalyse aanwezig die de laserveiligheid kon garanderen. De inspectie is van oordeel dat een acuut risico aanwezig is voor de patiëntveiligheid en heeft daarom een bevel gegeven. De minister heeft inmiddels besloten dit bevel te verlengen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.