Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie waarschuwt voor Friese zorgfusie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft gewaarschuwd voor de voorgenomen megafusie van vier Friese zorginstellingen. Dat blijkt uit een brief van de inspectie aan één van de beoogde fusiepartners, in handen van de redactie van RTL Nieuws.
Inspectie waarschuwt voor Friese zorgfusie

Sinds vorig jaar zomer werken de al gefuseerde Zorggroep Pasana in Dokkum en ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten aan een bestuurlijke fusie met de Antonius Zorggroep en de Kwadrant Groep in Sneek. Als dat lukt, ontstaat een zorginstelling met een omzet van ruim een half miljard.

ACM

Vorige week meldde RTL Nieuws dat de fusie als gevolg van tegenvallers maandenlang vertraging heeft opgelopen. Vooral het boekenonderzoek en de verkrijging van goedkeuring van de kartelwaakhond ACM en zorgmarktmeester NZa nemen meer tijd in beslag dan verwacht. Aanvankelijk had de bestuurlijke fusie deze maand rond moeten zijn. Nu mikken de instellingen op eind dit jaar.

IGZ

Uit de brief die de IGZ eerder dit jaar aan bestuursvoorzitter Wouter van der Kam van de Antonius Zorggroep stuurde, blijkt dat ook de inspectie de fusie met een kritisch oog volgt. Vooral het feit dat de eerdere fusie tussen Pasana en Nij Smellinghe nog steeds niet rond is, heeft de inspectie op scherp gezet. ‘Een fusie voorbereiden terwijl een andere nog niet is afgerond maakt de IGZ waakzaam’, aldus de brief. De IGZ hamert erop dat de vier zorginstellingen voldoende aandacht moeten hebben voor de mogelijke risico’s, en genoeg tijd moeten nemen om tot de fusie te komen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.