Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instellingen halveren aantal medicatiefouten

In de 47 zorginstellingen die deelnamen aan het Verbetertraject Medicatieveiligheid van Zorg voor Beter is het aantal medicatie-incidenten met ruim vijftig procent gedaald. Vilans voerde het verbetertraject medicatieveiligheid uit, samen met het Trimbos-instituut en DGV, het Nederlands instituut voor verantwoord Medicijngebruik.
Instellingen halveren aantal medicatiefouten

Aan het verbetertraject namen 47 organisaties uit de ouderenzorg, verstandelijk gehandicaptenzorg en de langdurende geestelijke gezondheidszorg deel. Veel van de ziekenhuisopnames die worden veroorzaakt door medicatieproblemen zijn te voorkomen als instellingen in de langdurende zorg meer aandacht besteden aan medicatieveiligheid. Op de afdelingen van de instellingen die hebben deelgenomen aan het verbetertraject van Zorg voor Beter worden minder vaak medicijnen verkeerd voorgeschreven of toegediend. Medewerkers letten beter op bijwerkingen of interacties tussen medicijnen. Een opvallend resultaat van dit verbetertraject is ook dat medewerkers zich nu meer bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor medicijngebruik van cliënten.

Fouten registratie

Het verbetertraject Medicatieveiligheid heeft drie jaar geduurd. Naast de behaalde doelen heeft het verbetertraject ook andere positieve resultaten opgeleverd. Het gehele proces van uitzetten en toedienen is veiliger geworden, meer cliënten hebben hun medicatie in eigen beheer gekregen en medewerkers registreren de gemaakte fouten beter. Meer registratie geeft beter inzicht in verbetermogelijkheden. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Van der Wal: ‘Meer aandacht voor veiligheid medicatie’

Medicatiegegevens vaak niet beschikbaar

Lucasziekenhuis halveert medicatiefouten

Professioneler pillen geven

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.