Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Instellingen kunnen niet aan gemeentelijke eisen voldoen

Veel grote instellingen (62 procent) in de gehandicaptenzorg hebben moeite om te voldoen aan alle eisen van gemeenten op het gebied van verantwoording, kwaliteit en registratie. Voor kleinere instellingen geldt dit in dertig procent van de gevallen. Dat blijkt uit een monitor van de De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN).
Instellingen kunnen niet aan gemeentelijke eisen voldoen
Foto: ANP XTRA Koen Suyk

De monitor geeft informatie over de gevolgen van de transitie van delen van de gehandicaptenzorg naar het gemeentelijk domein. Van de ondervraagde instellingen geeft 22 procent aan dat de budgetten niet toereikend zijn om de door gemeenten gevraagde activiteiten uit te voeren. 30 Procent van de instellingen liet bovendien weten dat het lastig wordt om op het gebied van verantwoording, kwaliteit en registratie aan alle eisen van gemeenten te voldoen. Van de grote instellingen geeft slechts 38 procent aan dat dit wél gaat lukken. Zij hebben met veel verschillende gemeenten te maken.

Wmo

Zorginkoop in de Wmo stond vooral in het teken van het overgangsrecht, dus de continuïteit van zorg aan bestaande cliënten. Bij meer dan 90 procent van de instellingen kochten gemeenten maatwerkvoorzieningen in. Een ruime meerderheid van de instellingen biedt dan ook individuele ondersteuning, dagbesteding en ondersteuning in groepsverband aan. Het merendeel van de instellingen geeft overigens aan dat er geen doelgroepen buiten het inkoopbeleid zijn gevallen.

Krimp

Ook opvallend is dat de meeste instellingen zich in 2014 zagen geplaatst voor een noodzakelijke krimp in hun personeelsbestand. In 2015 wordt een verdere krimp verwacht. De VNG onderzoekt verder. In een vervolgonderzoek wil de vereniging een verdieping aanbrengen. Er staan interviews met een aantal lidorganisaties in de planning. De resultaten hiervan worden in april verwacht. De VGN laat voor de zomer en in het najaar nog tweemaal een monitor uitvoeren.

Transitie langdurige zorg

De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.