Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Intern inspraak en toezicht is onnodig zwak

Mark van Dorresteijn
Ondernemingsraden, raden van toezicht en cliëntenraden laten veel mogelijkheden onbenut om een volwaardige countervailing partner te zijn tegenover raden van bestuur. Dat stelt professor governance Rienk Goodijk in een interview met Zorgvisie.
Intern inspraak en toezicht is onnodig zwak

Het plan voor een nieuw orgaan voor belanghebbenden in maatschappelijke ondernemingen, zoals minister Klink wil, vindt Goodijk “een bypass op bestaande toezichthoudende en inspraakorganen”.

Governance in de zorg

Hij vindt Klinks voorstellen voor betere governance in de zorg te formeel juridisch. In zijn ogen is het veel beter om bestaande organen, zoals raden van toezicht, ondernemingsraden en cliëntenraden, beter te laten functioneren dan nieuwe structuren op te tuigen. Daarvoor moeten zij zich professionaliseren, stelt Goodijk, op basis van recent onderzoek binnen grote bedrijven voor de SER.

OR onderbenut bevoegdheden

Ondernemingsraden zouden niet alleen operationele onderwerpen moeten behandelen, maar ook de strategie van de zorginstelling agenderen. De Wet op de Ondernemingsraden geeft hen die bevoegdheid, maar uit het onderzoek van Goodijk blijkt dat OR’s daar over het algemeen onvoldoende van gebruikmaken.

Meer contact OR en raad van toezicht

Verder vindt Goodijk dat OR’s en raden van toezicht veel meer contacten met elkaar zouden moeten hebben. “Je kunt denken aan halfjaarlijkse besprekingen of bijeenkomsten waar naast de OR ook de raad van bestuur aanwezig is. Ook via informele contacten zouden OR en raad van toezicht informatie kunnen uitwisselen, bijvoorbeeld via de voorzitters”

Cliëntenraden

Ook cliëntenraden moeten veel intensiever contact onderhouden met de raad van toezicht en de OR. Ook zouden cliëntenraden beter gebruik moeten maken van hun bindende voordrachtsrecht voor een lid van de raad van toezicht. “Die zou hun ogen en oren moeten zijn.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees het uitgebreide interview in de papieren Zorgvisie nieuwsbrief nummer 41 die vrijdag 9 oktober verschijnt.

Lees ook:

Zorg kritisch over governance-brief VWS

‘Opheffen ondernemingsraad is niet erg’

Zorginstellingen heffen OR op

Ondernemingsraden ten strijde tegen bureaucratie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.