Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Internet steeds belangrijker voor specialisten

Mark van Dorresteijn
Het internet wordt steeds belangrijker in het leven van een medisch specialist. Zij gebruiken voornamelijk zoekmachines om kennis te verifiëren of patiënten van extra informatie te voorzien. Dat blijkt uit het Thinkhealth-onderzoek van Google dat kijkt naar het internetgebruik van Amerikaanse artsen.
Internet steeds belangrijker voor specialisten

Aan het onderzoek (pdf) deden 411 Amerikaanse artsen mee die twee tot dertig jaar werkzaam zijn in de zorg en minimaal driekwart van hun tijd besteden aan patiënten.

Informatieverzameling

Ruim 85 procent van de artsen gebruikt het internet om te zoeken naar medische informatie of informatie over medicijnen. Ter vergelijking: 78 procent van de specialisten gebruikt informatiemateriaal uit medische opleidingen, 67 procent raadpleegt collega’s en 56 procent slaat de boeken erop na. De zoekende arts raadpleegt voornamelijk het internet in het ziekenhuis of de praktijk. Een zoektocht duurt gemiddeld drie minuten.

Bezochte websites

Zoeken naar informatie doen artsen vooral via Google (81 procent) en minder via de specialistische websites (74 procent). Het minst bezocht worden chatrooms, fora en videowebsites. Een kleine vijftien procent geeft aan van deze middelen gebruik te maken.

Gevolgen van zoektochten

De meeste specialisten gebruik het internet om hun eigen kennis te controleren. Indien zij op tegenstrijdigheden stuiten, doen zij meer onderzoek. Opvallend is dat na de zoektocht bijna een derde van de specialisten aangeeft de behandeling van de patiënt te wijzigen of zelfs een compleet nieuwe behandeling voorstelt.

Geloven in het internet

Ruim tachtig procent van de artsen zegt dat het internet over de jaren sterk verbeterd is. Daardoor vertrouwen zij steeds meer op het internet als bron. 69 procent geeft aan de medische informatie op het internet te vertrouwen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

UMCU ontwikkelt computerspel voor jonge arts

Internettherapie zonder begeleiding helpt niet

Zorgmedewerkers bijgeschoold via computerspel

VWS: kwaliteit operaties op internet

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.