Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Introductie operatierobots in ziekenhuizen onvoldoende zorgvuldig

Mark van Dorresteijn
Bij de aanschaf en ingebruikname van operatierobots hebben zowel academische als gewone ziekenhuizen onvoldoende zorgvuldig gehandeld. Dit blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in 2009 in acht ziekenhuizen.
Introductie operatierobots in ziekenhuizen onvoldoende zorgvuldig

Relevante technici en deskundigen op het gebied van reiniging, desinfectie en sterilisatie werden niet of onvoldoende tijdig bij de aanschaf betrokken. Hierdoor is in de periode na aanschaf in geen van de onderzochte ziekenhuizen onder optimale condities gewerkt. “Robotchirurgie is een innovatieve techniek. Ziekenhuizen lopen hiermee voorop, maar vergeten daardoor te gemakkelijk om zorgvuldigheids- en veiligheidseisen toe te passen”, aldus de inspectie.

Onzorgvuldige introductie

Directe aanleiding voor het onderzoek waren signalen uit enkele ziekenhuizen dat robotchirurgie niet zorgvuldig was geïntroduceerd. Robotchirurgie is een vorm van minimale invasieve chirurgie waarbij de patiënt een minder groot litteken heeft en doorgaans sneller herstelt. Een goede reiniging en sterilisatie is van belang om complicaties na de operatie te voorkomen.

Plan van aanpak

Naar aanleiding van het onderzoek stuurden alle onderzochte ziekenhuizen een plan van aanpak aan de inspectie en startten verbetertrajecten. De inspectie zal hierop toezicht houden en zo nodig handhavend optreden. In het uiterste geval kan dit betekenen dat de ingrepen tijdelijk worden opgeschort. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Atrium MC neemt medicijnrobot in gebruik

UMCG: ‘Simpele operaties bij andere ziekenhuizen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.