Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Invoering donorwet kost ruim 50 miljoen

Anouk Brinkman
De implementatie van de donorwet zal tussen de 50 en 65 miljoen euro bedragen. Dit bedrag staat los van de structurele kosten voor de wet die jaarlijks tussen de 7 en 8 miljoen euro zullen liggen. Dat schrijft minister Bruno Bruins van het ministerie van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.
Invoering nieuwe donorwet kost ruim 50 miljoen

De incidentele kosten die nodig zijn om een actief donorregistratiesysteem in te voeren hebben betrekking op voorlichting, het aanschrijven van burgers en ICT-kosten. Minister Bruno Bruins van VWS verwacht dat tussen de 25 en 35 miljoen euro nodig is om alle burgers van 18 jaar en ouder aan te schrijven. Algemene voorlichtingskosten voor de introductie van de donorwet liggen op 20 miljoen euro. Deze voorlichting zal grotendeels verlopen via de websites van de Rijksoverheid, de Nederlandse Transplantatie Stichting en het CIBG, sociale media en landelijkse dagbladen. Om het Donorregister aan te passen aan de nieuwe wet stelt Bruins maximaal 10 miljoen euro beschikbaar. Voor overige kosten zoals een tijdelijke helpdesk bij de Nederlandse Transplantatie Stichting verwacht Bruins 1 miljoen euro nodig te hebben.

Structurele kosten

Naast de implementatiekosten zal er voor de donorwet jaarlijks tussen de 7 en 8 miljoen euro nodig zijn. Het grootste deel van deze kosten is bestemd voor gemeentes. De wet schrijft een wettelijke verplichting voor gemeenten voor, om bij afgifte van een paspoort of rijbewijs informatie te overhandigen over donorregistratie. Minister Bruins verwacht dat de jaarlijkse kosten voor deze nieuwe wettelijke taak van gemeenten 6 miljoen euro bedragen.

Voor de incidentele en structurele kosten van de donorwet had het ministerie van VWS nog geen reservering gemaakt, omdat het wetsvoorstel nog in de Eerste Kamer behandeld moest worden. Minister Bruins neemt de financiële dekking van de kosten mee tijdens de voorjaarsbesluitvorming over de begroting van 2019. Bruins is voornemens de donorwet per 1 juli 2019 in te voeren.

Meer succesvolle transplantaties

Om te komen tot meer succesvolle transplantaties is het volgens de minister van belang dat tijdens de implementatie van de donorwet ook wordt gewerkt aan andere aspecten van orgaandonatie. Als voorbeeld noemt Bruins de organisatie in ziekenhuizen, de begeleiding van nabestaanden, de communicatie en informatievoorziening en investeringen in innovatie om meer organen geschikt te maken voor transplantatie. De minister laat voor de zomer weten welke initiatieven op dat vlak worden ontwikkeld.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.