Inzet van zorg-zzp’ers ernstig in gevaar

Zzp’ers hebben vanaf 1 mei in plaats van een VAR-verklaring een modelovereenkomst nodig om te kunnen werken. Hiermee komt de inzet van zelfstandigen in de zorgsector ernstig in gevaar. De Belastingdienst heeft namelijk geen van de inmiddels honderden ingediende modelovereenkomsten van zelfstandige zorgverleners goedgekeurd.
zorgverlenersFotolia400.jpg

Het in werking treden van de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) op 1 mei brengt veel teweeg. ‘Het is de bedoeling dat vanaf die datum iedere zzp’er in Nederland een modelovereenkomst heeft waarmee zijn zelfstandigheid voor de fiscus wordt aangetoond’, zegt Karel Hoenderdos van de branchevereniging voor zzp’ers in de zorg De Zorgprofessional. ‘Dat geldt dus ook voor de zorgsector. De Belastingdienst weigert echter modelovereenkomsten aan zorg-zzp’ers toe te kennen vanwege de nieuwe kwaliteitswet Wkkgz. De fiscus heeft problemen met de formulering van eindverantwoordelijkheid in deze wet.’

Schijnzelfstandige
In de Wkkgz staat beschreven dat de eindverantwoordelijkheid altijd bij

0
180

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.