Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inzicht in oorzaken problemen ouderen na ziekenhuisopname

Hester Hinloopen
Een veilige overgang van ziekenhuis naar huis is van groot belang voor acuut opgenomen ouderen. Goede begeleiding is daarbij essentieel. Toekomstige interventies moeten gericht zijn op het voorkomen van functieverlies en onnodige heropnames. Dat schrijft Rosanne van Seben in haar proefschrift ‘The impact of acute hospitalization on older persons: experiences, outcomes and improvements’, waarop zij 29 maart zal promoveren aan het Amsterdam Universitair Medisch Centrum.
Promotieonderzoek inzicht in problemen bij ouderen na ziekenhuisopname
Rosanne van Seben

Van Seben onderzocht hoe de ontslagprocedure van ouderen uit het ziekenhuis mogelijk verbeterd kan worden. Acute opnames zijn risicovol voor ouderen en zorgen bij veel patiënten voor functieverlies, heropnames en overlijden. Doel van het promotieonderzoek was om deze gevolgen te beperken.

Inzicht in gevolgen ziekenhuisontslag

Al geruime tijd is bekend dat acute ziekenhuisopname risico’s met zich meebrengt voor ouderen. Wat er precies gebeurde in de periode na ontslag was onbekend en daarom was er behoefte aan inzicht en onderzoek naar deze problematiek. Van Seben verbeterde de ontslagprocedure in verschillende ziekenhuizen, onderzocht de zorg na het ontslag, en keek naar de relatie tussen geriatrische syndromen en functieverlies, heropnames en sterfte tot drie maanden na de overgang van ziekenhuis naar huis.

Dagelijks rondje door het park

De onderzoeksbevindingen laten zien dat het ontbreken van tijdige overdracht, formeel ontslagbeleid en interventies gericht op herstel de voornaamste oorzaken waren voor een onveilige overgang van ziekenhuis naar huis. Als gevolg hiervan kampten patiënten in de drie maanden na het ontslag met patronen van apathie, pijn, ondervoeding, mobiliteitsbeperkingen en valangst, wat patiënten een verhoogd risico op functieverlies, heropname en overlijden geeft. Ook trad er veel vermoeidheid en onzekerheid op bij patiënten. ‘Een mevrouw vertelde dat ze normaal gesproken altijd ’s middags een rondje door het park liep. Na het ontslag niet meer. Zo’n ziekenhuisopname heeft een enorme impact’, vertelt Van Seben.

Belang van goede nazorg voor ouderen

Als gevolg van de bezuinigingen in de zorg, en de daardoor steeds kortere ziekenhuisopnames, moeten ouderen steeds vaker thuis herstellen. In het onderzoek benadrukt Van Seben het belang van goede nazorg van ouderen. Ze verwacht dat nieuwe ontwikkelingen in de zorg, zoals e-health, kunnen bijdragen aan de betere voorbereiding van patiënten op ontslag.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.