Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

iPad verlaagt werkdruk bij ’s Heeren Loo

Mark van Dorresteijn
De werkdruk bij zorgprofessionals van ’s Heeren Loo is met vijf procent gedaald. Dit blijkt uit een effectmeting van Timeslab Onderzoek & Innovatie.
iPad verlaagt werkdruk bij ’s Heeren Loo
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De zorgorganisatie startte medio2014 een pilot met het werken met iPads in de ambulante gezinsondersteuning. Timeslab Onderzoek & Innovatie deed een effectmeting naar zowel de kwalitatieve als de kwantitatieve effecten met een team van 10 medewerkers.

Betere zorg

Volgens de medewerkers is de zorg door het werken met iPads transparanter geworden omdat de cliënt en zijn of haar verwant mee kan kijken. Ook gaven zij aan dat de productiviteit is toegenomen. Dit kwam volgens de onderzoekers vooral door het ter plekke administreren. Zij zijn daardoor minder tijd kwijt aan reizen waardoor de (beleving van) de werkdruk daalt en ze bewezen productiever zijn. Ook doet het de kwaliteit van de informatie ten goede. Rapportages vinden direct plaats en dit houdt zowel de zorgmedewerker als de cliënt scherp.

Aandachtspunten

Uit de effectmeting komen uiteraard ook aandachts- en verbeterpunten naar voren. Over het algemeen gaat het om kleine technische problemen. Medewerkers geven tevens aan dat het risico bestaat dat de iPads de werk-privé balans uit evenwicht brengen. ‘Deze balans moet je als medewerker zelf goed in de gaten houden. Het altijd en overal de beschikking heb over email, contacten en gegevens maakt het een stuk gemakkelijker om op elk moment van de dag toch even snel wat te doen’, aldus een van de medewerkers uit de pilotgroep.

Onderzoek

Voor de effectmeting in de intramurale zorg is gebruikt gemaakt van een methode gebaseerd op WIFI-technologie. Voor de extramurale zorg zijn metingen gedaan een de hand van GPS-technologie. Zo werd zowel intra- als extramuraal de tijd gemeten die direct aan de cliënt werd besteed en de tijd die indirect werd besteed via de software Timesview. De onderzoeksmethode is interessant omdat het medewerkers niet belast met extra administratieve taken en biedt op een laagdrempelige manier inzage in kansen voor procesoptimalisatie.

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.