Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IPhone app voor onthouden artsenconsult

Zorgverzekeraar VGZ heeft een iPhone applicatie laten ontwikkelen waarmee een patiënt geheugensteuntjes kan aanmaken voor of tijdens het doktersconsult. De verzekeraar wil hiermee de communicatie rondom het zorgproces verbeteren.
IPhone app voor onthouden artsenconsult

De zogenoemde VGZ ZorgHulp biedt de mogelijkheid om het gesprek met de zorgverlener op te nemen, zodat de patiënt dit later nog eens terug kan luisteren. Een klankbordgroep van artsen en patiënten reageerde enthousiast op deze nieuwe ontwikkeling. Vanaf vandaag is de VGZ ZorgHulp gratis te downloaden in de Apple iTunes App Store. VGZ is hiermee de eerste zorgverzekeraar wereldwijd die een dergelijke applicatie in de markt zet.

Communicatie

“VGZ ZorgHulp kan de communicatie in de zorg verbeteren”, aldus Jeanette Horlings-Koetje, Directeur Zorginkoop van Univé-VGZ-IZA-Trias. “Zorg draait immers om de patiënt en deze heeft recht op oprechte aandacht. Het betekent dat de arts tijd voor de patiënt neemt en hem zo goed mogelijk informeert. Daar leveren wij graag een bijdrage aan.”

Slecht onthouden

Uit onderzoek van het NIVEL, de Symfora Groep en de universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Sydney blijkt dat patiënten weinig van het eerste gesprek onthouden. Hoe meer de arts praat over de prognose en hoe meer informatie hij geeft, hoe minder de patiënt onthoudt. Daarbij wordt de herinnering sterk beïnvloed door de prognose en de tijd die hier in het gesprek aan wordt besteed. Patiënten die slecht nieuws te horen hebben gekregen, kunnen zich minder van het gehele gesprek herinneren dan patiënten met een betere prognose. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

iPhone en iPad handigst voor medisch gebruik

Specialist advieseert huisarts via iPhone en iPad

Logica maakt iPhone applicatie voor artsen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.