Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

It-governance: ‘De moppercultuur moet doorbroken worden’

Mario Gibbels
ICTzorg organiseert op 5 november een congres over it-governance en it-alignment: “ICT: een feest voor de zorgprofessional?!” Een van de sprekers is Rob Poels, partner bij Twijnstra Gudde en gepromoveerd op het onderwerp business-IT alignment. “Door de moppercultuur lopen ict-projecten verkeerd”, aldus Poels.

“Ict wordt pas een feestje als de verschillende partijen weer energie in elkaar willen steken”, stelt Rob Poels. Het probleem is volgens hem dat dokters en verpleegkundigen enerzijds en de it’ers anderzijds niet in elkaar investeren.

“De professionals vertonen te veel koningsgedrag. Ze denken: we nemen een goede CIO aan en trekken ons vervolgens terug en dan moet hij het maar regelen. Anderzijds komen de it’ers met teveel mooie verhalen; over het ziekenhuis van de 21ste eeuw bijvoorbeeld waar alles is geautomatiseerd. Daarbij is de teleurstelling al op voorhand ingebakken. It’ers moeten met reële verhalen komen over wat iets kost en vooral wat de toegevoegde waarde is.”

Beide partijen mopperen ook teveel op elkaar, aldus Poels. “En daar voelen ze zich senang bij. Maar door die moppercultuur lopen ict-projecten verkeerd. De dokters en verpleegkundigen zeggen dat de it’ers niet begrijpen waar zij zich mee bezighouden en de it’ers zeggen dat de dokters en verpleegkundigen niet weten wat ze willen. Ja, het moet flexibel zijn, maar daar kunnen ze niks mee.”

Die moppercultuur moet doorbroken worden, vindt Poels. “Dat betekent dat men energie in elkaar moet steken. Dat kan heel eenvoudig beginnen met af en toe eens koffie met elkaar te drinken en te vertellen waar je je mee bezig houdt.”

Het blijft ingewikkeld in de zorg, geeft Poels toe. “Ga er maar aanstaan, de professional wil maximale professionele vrijheid, het ziekenhuis wil meer efficiency én meer klantgerichtheid. Wat dat betreft is het in het bedrijfsleven een stuk makkelijker, daar is er maar één doel: winstmaximalisatie.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.