Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Jeugdigen met ggz-problemen dupe van 10-uursmaatregel

Bij de begeleiding van jeugdigen met ggz-problemen gaan uitzonderlijk zware klappen vallen. Dat blijkt uit een inventarisatie van Branchevereniging Kleinschalige Zorg (BVKZ) naar de 10-uursmaatregel voor het persoonsgebonden budget (pgb). Bij deze groep jongeren valt de maatregel samen met een aantal andere zeer negatieve factoren.
Jeugdigen met ggz-problemen dupe van 10-uursmaatregel
Foto: ANP/Koen Suyk
Premium

42.000 budgethouders verliezen per 1

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    5 REACTIES

    1. Mevrouw Rompa van Agis Zorgkantoor heeft zich kennelijk niet goed laten informeren. Op de site van Agis stond eind april nog letterlijk:
      ‘Voor de functies begeleiding en dagbesteding contracteren wij, gezien de transitie van deze functies naar de Wmo, geen nieuwe zorgaanbieders meer.’
      url: http://www.agiszorgkantoren.nl/Ik_lever_zorg/Nieuwe_zorgaanbieder/U_wilt_een_contract_met_het_zorgkantoor
      In de gesprekken die ik met het ministerie van VWS voer over de (niet)contractering van innovatieve kleine zorgaanbieders heb ik hiervan melding gemaakt, omdat dat relevant is voor de vraag of contractering door zorgkantoren soelaas biedt voor kleine aanbieders die dreigen failliet te gaan als onbedoeld bij-effect van de 10-uursmaatregel PGB begeleiding 2014.
      Wellicht heeft deze melding geleid tot het verwijderen van de genoemde tekst.
      Ik vind het erg vervelend dat Agis nu suggereert dat ik hierover niet de waarheid zou spreken. Het zou mevrouw Rompa sieren als zij e.e.a. nog eens goed intern zou uitzoeken en op deze plaats haar eerdere bewering zou rectificeren.

    2. Lees alle reacties
    3. Het is dan misschien niet op de website gezet, maar wel aan ons als kleine zorgaanbieder uitgelegd toen wij onze wens om begeleidingszorg in te kopen bij het agis zorgkantoor hebben neergelegd.
      Enkel begeleiding inkopen was en werd niet mogelijk. Enkel in combinatie met bijvoorbeeld palliatieve zorg.
      Juist vanwege de overgang in 2015 kozen zij voor aanbieders die meer in hun pakket hadden om zo ‘continuïteit’ te waarborgen was hun argument. Dat onze klanten nu een jaar buiten spel worden gezet om straks via de WMO mogelijk weer bij ons terecht te komen was geen tegenargument volgens het zorgkantoor.
      En voor de voordelen van de flexibele kleine gespecialiseerde aanbieder en in ons geval goedkopere aanbieder stonden zij al helemaal niet open.
      Uiteindelijk was hun advies: U kunt toch altijd nog in dienst gaan bij een grote aanbieder?

    4. Het is natuurlijk niet zo dat alleen de jeugd de dupe is van deze 10-uurs regeling. Ook volwassenen, die hun zorg/ondersteuning niet bij de reguliere zorgaanbieders kunnen inkopen, omdat hun zorgbehoefte te specifiek c.q. te complex is, krijgen hier mee te maken.
      De NBEC onderkent de grote impact van deze maatregel en maakt zich als Brancheorganisatie eveneens grote zorgen. Niet alleen voor de cliënten, maar ook voor de werkgelegenheid.

    5. M.i. heeft VWS drommels goed in de gaten wat de consequenties zijn. Was het maar een informatieprobleem… Wat speelt is dat men in dit neo-liberaal tijdsgewricht vol korte termijn beleid gericht op bezuinigen, geen boodschap heeft aan deze consequenties.
      Kosten effectiviteit op langere termijn is nu niet belangrijk.
      We wachten rustig tot de wal het schip doet keren.
      Ruud Joppen Psychotherapeut – gezondheidszorgpsycholoog BIG

    6. het is met het persoonsgebonden budget net als met de VVD. Er zijn er een paar die de grote meerderheid in een kwaad daglicht stellen. Met dit als gevolg. En bij net minVWS weten ze wel beter, maar de Zorgkantoren regeren, niet de democratie.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.