Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

John Taks bestuurder Diakonessenhuis

Ziekenhuisbestuurder John Taks verlaat op 15 december het Albert Schweitzer ziekenhuis in de regio Dordrecht, om voorzitter van de raad van bestuur te worden in het Utrechtse Diakonessenhuis. Hij heeft dan ruim vijf jaar mede aan het hoofd gestaan van het Albert Schweitzer ziekenhuis, waarvan het grootste deel samen met Pier Eringa. Het afgelopen half jaar fungeerde Taks als eenhoofdige Raad van Bestuur.
John Taks bestuurder Diakonessenhuis

De scheidend bestuurder laat weten dat hij met veel genoegen terugkijkt op zijn periode in het Albert Schweitzer ziekenhuis. ‘Ik heb me heel nuttig mogen maken voor dit ziekenhuis en heb echt het gevoel dat we met heel veel collega’s aan iets moois hebben gebouwd. Voor mij was het na vijf jaar tijd voor een nieuwe uitdaging. In de kennismaking met het Diakonessenhuis heb ik ook daar enthousiaste en vakbekwame professionals ontmoet, die mij extra motiveren om leiding te gaan geven aan dat mooie ziekenhuis. Er liggen daar weer nieuwe, andere vraagstukken. Ik laat het Albert Schweitzer ziekenhuis in het volste vertrouwen achter in de handen van Peter van der Meer, mijn collega met wie ik helaas maar heel even zal samenwerken.’Van der Meer trad op 1 oktober jongstleden aan als bestuursvoorzitter in Dordrecht, als opvolger vanPier  Eringa die president-directeur werd bij ProRail.

Ervaring

Taks heeft jarenlange ervaring in de ziekenhuiswereld: hij begon zijn loopbaan als verpleegkundige. Vóór het Albert Schweitzer ziekenhuis was hij lid van de Raad van Bestuur van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Daarvoor bekleedde hij managementfuncties in het Franciscusziekenhuis Roosendaal en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In het Diakonessenhuis volgt hij interim-bestuursvoorzitter Arie van Alphen op, die zijn tijdelijke functie op 15 december neerlegt.

Gemis

‘Taks is een bestuurder die de processen in het ziekenhuis tot in de haarvaten kent, doordat hij zelf heeft gewerkt op de ziekenhuisvloer, zegt dr. Sjarlot Kooi, voorzitter van de Medische Staf van het Albert Schweitzer. ‘Je merkt dat aan het feit dat hij bij bestuurlijke keuzes continu scherp aandacht behoudt voor de vraag: wat betekent dit nu écht voor de patiënten en voor de medewerkers? Dat is een grote kwaliteit van hem.’

Samenwerking

Bestuursvoorzitter Van der Meer ‘baalt’ best een beetje dat het niet tot een langere samenwerking met Taks gaat komen. ‘De klik die je hebt met je medebestuurder is een van de sleutels tot succes’, zegt hij. ‘Met John had ik die klik onmiddellijk bij onze eerste kennismaking. Natuurlijk gun ik hem van harte de kans om elders een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ik ga mijn uiterste best doen om straks samen met een nieuwe collega, met onze sterke Medische Staf en het gedreven managementteam verder te bouwen op wat John achterlaat. Ik wens hem oprecht al het denkbare succes toe.’

Personalia

Het bestuur en toezicht in de zorg wisselt regelmatig. Bestuurders vinden een nieuwe uitdaging of worden ontslagen. In het dossier personalia volgt Zorgvisie alle wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht van zorginstellingen en gerelateerde organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.