Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer akkoord met latere overheveling revalidatie

Redactie Zorgvisie
De Tweede Kamer stemt in met uitstel van de overheveling van kortdurende revalidatiezorg naar de Zorgverzekeringswet. De meeste partijen stellen net als staatssecretaris Bussemaker “zorgvuldigheid boven snelheid”.

Kortdurende revalidatie blijft tot 2012 in de AWBZ, twee jaar langer dan staatssecretaris Bussemaker eerder van plan was. “Wij zijn blij met dit uitstel”, zei CDA’er Margreeth Smilde in een overleg met Bussemaker en minister Klink. De Kamer wil problemen voorkomen zoals bij de eerdere overheveling van geneeskundige ggz. Deze sector kwam in geldnood doordat zorgverzekeraars pas na afloop van de behandeling wilden betalen. Minister Klink beloofde de Kamer te regelen dat de revalidatiezorg voorschotten ontvangt van verzekeraars. Alleen de VVD is teleurgesteld over het uitstel. “We praten over een heel klein stukje herstelgerichte zorg. Wat gebeurt er eigenlijk in deze kabinetsperiode aan de hervorming van de AWBZ?”, vroeg Anouchka van Miltenburg zich af.

Omvang revalidatiezorg onduidelijk

VWS stelt de overheveling uit omdat nog niet duidelijk is om hoeveel zorg en budget het gaat. Bussemaker: “De data verschillen van 400 tot 600 miljoen.” Vooraf dacht het ministerie dat het alleen zou gaan om AWBZ-cliënten met een zorgzwaartepakket voor revalidatie (zzp-9). Maar ook mensen met andere zzp’s blijken soms op herstel gerichte zorg nodig te hebben. Bussemaker wil voor 2010 een scherpere definitie van zzp-9, waar alle AWBZ-revalidanten onder vallen. Na 2010 moet dan duidelijk zijn hoeveel revalidatie plaatsvindt in de AWBZ.

Ziekenhuisverplaatste zorg

De staatssecretaris beloofde te voorkomen dat nieuwe drempels ontstaan. Verpleeghuisbewoners die na een ziekenhuisopname terugkeren naar het verpleeghuis, moeten daar kunnen revalideren vanuit de AWBZ. Ze vielen immers voor het ziekenhuisintermezzo ook onder de AWBZ. Ze zegde ook een “optimale oplossing toe” voor de komende twee jaar voor de zogenoemde ziekenhuisverplaatste zorg. Die zit in 2009 tijdelijk weer in de AWBZ na een problematische overheveling naar de Zorgverzekeringswet. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Revalidatie ouderen pas 2012 in zorgverzekering

Ouderenrevalidatie Rotterdam al in zorgverzekering

Revalidatie vraagt geld voor innovatie

Gebrek aan contanten in ggz opgelost

Ziekenhuisverplaatste zorg voorlopig in AWBZ

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.