Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Kamer hekelt nieuwe indicatiestelling Wlz

In de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) krijgen zorgvragers geen indicatie meer op basis van zorgzwaartepakketen (zzp’s). In plaats daarvan gaat een afgeslankt en hervormd CIZ volgend jaar indiceren op basis van zorgprofielen. Volgens de Kamer is hierover nog veel te weinig bekend.
SP-Kamerlid Tjitske Siderius
SP-Kamerlid Tjitske Siderius - Foto: ANP Bart Maat
Premium

Onder de Wlz zal de

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  8 REACTIES

  1. Blijkbaar hebben we in Nederland een haat/liefde relatie met ”onafhankelijke” en gestandaardiseerde indicatiestelling enerzijds en persoonlijk maatwerk anderzijds. En kennelijk hechten we ons ook aan ingevoerde standaarden als ZZP’s, die bij invoering ook veel stof deed opwaaien. Even los van de de bureaucratie dat een dergelijk orgaan met zich meebrengt en het feit dat indicatiestelling toch voor een deel afhankelijk is van persoonlijke interpretatie (dus eventueel ook huisarts laten indiceren) begrijp ik het argument van het politieke statement niet helemaal. Immers waarom zouden clienten bij profielen ineens niet gezien worden; thuiszorg en kleinschalige woon/zorginitiatieven toch geen nieuwe producten? Het principe van Wonen en Zorg scheiden is inmiddels bekend, dus waarom angst voor onvolledige indicatiestelling wanneer het om professionele zorg (op ambulante basis) gaat? Wel zaak dat het particuliere deel dat voorheen in publieke indicatie viel qua businesscase goed ”op het netvlies” te hebben als zorgaanbieder zodat het door de burger rechtstreeks op particuliere wijze betaald kan gaan worden, in plaats van via een omweg, de publieke (zakgeld) regeling en aanvullende eigen bijdrage.
   Kijk voor (her)ontwikkelen van maatschappelijke businesscase en transitie eens naar de vier thema’s van de rode draad achter het Improvement Model via http://www.stichtingbim.nl

  2. Lees alle reacties
  3. Geachte lezer,
   Waar gaat het om?Blijft de zorg betaalbaar,toegankelijk,bereikbaar en kwalitatief goed?Soms krijg je het idee dat het zogenaamde ‘Kind met het badwater wordt weggespoeld! De opbouw van de ZZP is logisch en gebalanceerd.
   Laat de Eerste Lijn een belangrijke rol spelen in de toewijzing van zorg.Zie ook http://www.stgeerstelijnsklinieken.nl
   Misschien kunnen ook de Zorgkantoren die verantwoordelijk zijn voor de verdeling van de AWBZ-gelden gereorganiseerd worden.
   Vriendelijke groet.

  4. Het allermooiste is dat de Eerste Kamer de CONCEPT zorgwet geheel verwerpt. D66 , SGP en CU laat uw tanden zien! Kom op voor de hulpbehoevende burgers jong & oud. De voorstellen om de ZZP indicatie overboord te gooien voor zorgprofielen is 50 jaren terug in de tijd. Zorgprofielen dateren uit de jaren ’70. Toen de lange haren en de ambtenaren met geitenwollensokken nog achter het overheidsloket zaten. Stem nooit op PvdA en VVD. Asfalt voor buitenlanders die geen wegenbelasting betalen gaat voor zorg!

  5. Het gaat in de Tweede (en Eerste?) Kamer helemaal niet meer om wat wel of niet goed is aan de zorgwetten zoals Wmo 2015, Wlz en Participatiewet, maar om het aanvaard krijgen van wetten ongeacht of ze goed of slecht zijn, omdat het doel niet goede zorg, maar bezuinigen is en om deze regering in stand te houden. Als een van deze wetten zou stranden in het parlement omdat een van de regeringspartijen geen of onvoldoende steun geeft, stapt de desbetreffende bewindspersoon op (Minister of staatssecretaris) en dan stapt vervolgens de hele regering op. Dat is het allerlaatste wat beide regeringspartijen zich kunnen veroorloven, dus geven de bewindspersonen zo nu en dan wat kruimels weg om te kunnen zeggen dat ze toch bereid zijn tot overleg en aanpassingen en de fracties in de TK van VVD en PvdA kunnen daar ook weer goede sier mee maken om het toneelstukje van de parlementaire democratie te kunnen blijven opvoeren. Ten koste van zorgvragers en kwetsbare burgers. Overigens werkt dat ook zo bij andere coalities, maar nu wel heel sterk omdat Samsom zich met huid en haar heeft overgeleverd aan de VVD. Hij kan geen kant meer op.

  6. Bij pgb wordt er nu al enigszins op die manier geïndiceerd. Budgetplan, zorgplan etc meerdere beperkingen, helaas. Je krijgt voor 1 beperking een indicatie.
   Een zzp pakket is niet altijd nodig. Niet iedereen heeft verpleging nodig, of huishoudelijke zorg of wat dan ook. Kijk naar wat er echt nodig is en facilitair dat ook.
   Op zich is er niets mis met de vraag waarvoor heb je een indicatie nodig.
   Wel is belangrijk dat de indicatie aansluit bij een persoon.
   Dat er niet met stroomschema’s gewerkt wordt, waardoor je mensen niet geeft wat nodig is, zoals nu gebeurd.
   Nu is het zo dat je een indicatie krijgt op de beperking waar je het meeste last van hebt. Daarmee wordt wel bezuinigt, maar krijgen veel mensen geen indicatie meer, terwijl deze soms wel nodig is, soms voor slechts enkele uren, om te kunnen blijven functioneren.
   Indiceren kan alleen goed gaan als de vraagstelling goed is en er goed wordt geluisterd naar de indicatie aanvrager.
   En met de indicatieaanvrager bedoel ik de cliënt. Niet 1 of ander bureau of een zorginstelling.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.