Kamer hekelt nieuwe indicatiestelling Wlz

In de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz) krijgen zorgvragers geen indicatie meer op basis van zorgzwaartepakketen (zzp’s). In plaats daarvan gaat een afgeslankt en hervormd CIZ volgend jaar indiceren op basis van zorgprofielen. Volgens de Kamer is hierover nog veel te weinig bekend.
SP-Kamerlid Tjitske Siderius
SP-Kamerlid Tjitske Siderius - Foto: ANP Bart Maat

Onder de Wlz zal de indicatiestelling in 2015 heel anders verlopen dan nu het geval is. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) blijft weliswaar verantwoordelijk voor de indicatiestelling, maar zal die taak heel anders uitvoeren. Het CIZ gaat puur beoordelen of een klant toegang tot de Wlz krijgt of niet. In deze nieuwe rol stelt het CIZ vast in welk zorgprofiel een cliënt het beste past, in plaats van dat het zzp’s toekent aan mensen. Voor de zorgprofielen zijn  drie smaken;  licht, midden en zwaar. Aan de hand van het indicatiebesluit maakt de cliënt of zijn vertegenwoordiger met de zorgaanbieder afspraken

8
68

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.