Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Kamer organiseert hoorzittingen Meavita Thuiszorg

De Vaste Kamercommissie voor VWS gaat hoorzittingen organiseren over Meavita Thuiszorg. Op initiatief van Kamerleden Agnes Wolbert (PvdA) en Anouchka van Miltenburg (VVD) zullen dit voorjaar betrokken directies, beslissers in de politiek, cliënten en medewerkers worden uitgenodigd voor een serie hoorzittingen.

“Het kabinet beraadt zich over de situatie bij Meavita, maar wij gaan als Tweede Kamer intussen niet afwachten. Wij hebben ook een eigen verantwoordelijkheid.”, aldus Wolbert. Het doel van de hoorzittingen is de beantwoording van de vraag waarom het bij thuiszorgorganisaties zo vaak fout gaat. “Het failliet van Meavita Thuiszorg is een belangrijke casus”, zegt Wolbert. “Het was zeker geen incident. Dit soort gevallen zijn er tegenwoordig zoveel dat er niet meer van incidenten gesproken kan worden.” De Kamercommissie wil middels de reeks hoorzitting duidelijk krijgen waar de weeffouten in het systeem zitten. “We willen bijvoorbeeld helder krijgen hoe de governance in de zorg beter kan. En wat alle innovatieprojecten en stelselwijzigingen in de zorg nu concreet voor verbeteringen hebben opgeleverd.”

Meavita geschiedenis

Tijdens de hoorzittingen worden alle betrokkenen nadrukkelijk uitgenodigd. Hoewel deze mensen niet verplicht zijn te verschijnen, denkt Wolbert dat zij zo verstandig zullen zijn om aan de uitnodiging gehoor te zullen geven. Het gaat de Kamer niet zozeer om waarheidsvinding, maar vooral om de vraag welke lessen voor de toekomst geleerd kunnen worden uit de Meavita geschiedenis. Het eigen onderzoeksbureau van de Kamer zal eind mei klaar zijn met de voorbereidingen en dan kunnen de uitnodigingen de deur uit. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Stichtingen nemen zorg Meavita over

Haagse Meavita-medewerkers behouden rechten

Van Otterloo leidt nieuwe stichtingen Meavita

Definitief surseance voor Meavita Den Haag en Groningen

8 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Er is veel mis binnen de ouderen zorg. Door de bureaucratie en markt werking is de kwaliteit hard achteruit gegaan. Met 18 toezichthouders is alles veel te veel verkokerd.
  De politiek in Den Haag is uiteindelijk verantwoordelijk voor het eind resultaat. Naar veler mening moet het roer om. En zal er veel meer nanuit de werkvloer gekeken moeten worden.
  Van de huidige politieke partijen mogen wij weinig verwachten. Die hebben hun kans reeds gehad!!
  Het is tijd voor een nieuwe politieke wind.
  In september komt de nieuwe “Volks Partij voor Democratie en Gerechtigheid” naar buiten.
  Het manifest is inmiddels gereed.
  Voor informatie: ekt@planet.nl of tel. nr. 072-5200386 / 06 403 32 423.

 3. Zou het niet eens interessant zijn om uit te rekenen hoeveel fte personeel er nodig is voor alle ingewikkelde admnistratie die je nodig hebt om uberhaupt geld te verdienen en klanten te bedienen? Van aanvraag bij tot facturering en alle stappen die daarin moeten gedaan, bewaking van geldige indicaties incluis?
  Ik snap het wantrouwen tegen directies, maar kunnen we eens naar feiten achter de problemen op zoek gaan?

 4. Volkomen eens met Tineke en Truus.
  De Politiek houdt zich te veel bezig met de Banken; etc.,maar vergeet de Zorg. Wat heeft de Marktwerking opgeleverd? Een hoop ellende voor veel Clienten.
  De Politiek denkt te veel Korte termijn !

 5. Gelukkig zou ik zeggen, komt ook eindelijk de marktwerking in de zorg eens aan de orde,net als de financieringswijziging en de maatregelen die ingevoerd zijn. Al veel eerder had deze discussie moeten plaatsvinden, dan was Meavita er misschien nog………..

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.