Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamer verdeeld over noodzaak ziekenhuisfusies

Mark van Dorresteijn
“Het kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn dat fusies de zorg duurder maken”, reageert Eelke van der Veen. Het PvdA-Kamerlid zegt dit naar aanleiding van een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Nederlandse Mededingingautoriteit (NMa) waaruit bleek dat ziekenhuisfusies leiden tot hogere prijzen.
Kamer verdeeld over noodzaak ziekenhuisfusies

Er is natuurlijk wel een reden voor deze fusies”, gaat Van der Veen verder. “Zoals de problematiek rondom de kapitaallasten. We moeten eerst eens kijken naar de symptomen. Wij hebben ten tijde van de begroting een motie ingediend om eens goed uit te zoeken hoe de zorg er uit moet zien. We moeten eerst weten hoeveel ziekenhuizen we de komende vijftien jaar nodig hebben. Pas dan kunnen we goed beoordelen of een fusie zin heeft. Deze vragen moeten als eerst beantwoord worden. Dat lijkt me beter dan reageren op elk symptoom.”

Autoriteit NMa

Kamerlid Esmé Wiegman van de ChristenUnie laat weten dat haar partij geen faliekant voor- of tegenstander is van ziekenhuisfusies. “Maar we zijn wel benieuwd naar de redenen voor een fusie. Een ziekenhuis is niet zomaar een bedrijf. Het gaat om een goede kwaliteit van zorg. Het is de vraag of de NMa daarnaar kijkt. Daarom vraag ik me af of de NMa wel de juiste autoriteit is om dit soort beslissingen te nemen. Laten we ook kijken naar de beweegredenen van de raad van bestuur en de cliëntenraden, bijvoorbeeld.”

Fusiestop

Sommige Kamerleden nemen de kwestie zwaarder op. SP-lid Renske Leijten meent dat er per direct een fusiestop moet worden afgekondigd voor ziekenhuizen. “Door de marktwerking in de zorg kunnen ze zich als monopolisten gedragen. De zorg is simpelweg geen markt. Als nu zwart op wit staat dat fusies de zorg alleen maar duurder maken, moeten we nu een einde maken aan dit beleid.” Ook CDA-Kamerlid Jan de Vries vraagt zich middels Kamervragen af of de ziekenhuisfusies wel het gewenste resultaat opleveren. Ook wil hij weten of het tijd is voor een stringenter toetsingskader en heroverweging van de rol van het NMa. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Nico van Wijk)

Lees ook:

Zuiderwijk: fusieonderzoek NMa is bedroevend

SP vraagt Klink om fusiestop ziekenhuizen

NMa: ziekenhuisfusies maken zorg duur

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

  1. Wat zie je ( zie ook de Historie in het Bedrijfsleven ) dat FUSIE Lijdt/Leidt tot RUZIE ! De NL Politiek komt er ook niet aan uit. Kijk naar al die Politieke Partijen in een Klein Landje als NL. Het stelt Niets voor. Kijk eens naar Landen als China ; India ; Japan;Turkije ; etc..In zulke Landen is NL een Stadje.Waar hebben we het over !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.