Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamer verpleeghuis na paar uur leeggeruimd

Verpleeghuis De Houttuinen in Haarlem heeft vorige week de kamer van een overleden patiënte al een paar uur na haar overlijden leeggeruimd.

Toen de familie op maandag de kamer van de zaterdag overleden vrouw kwam opruimen, waren haar kleren en foto’s al in vuilniszakken gestopt en lag er al een nieuwe patiënt in het bed van de overleden vrouw. Een woordvoerder spreekt van “een bijzonder pijnlijk en spijtig besluit, maar er was sprake van een acute situatie. Normaal is dit niet ons beleid. Dit had niet mogen gebeuren.”

ActiZ en ANBO

Directeur Aad Koster van Actiz, de koepelorganisatie van verzorgingstehuizen, is niet van plan het verpleeghuis op de gang van zaken aan te spreken. “De afspraken daarover verschillen per cliënt en per huis”, legde hij uit. Koster betreurt de gang van zaken. “Maar het ministerie biedt zorginstellingen steeds minder marges, zodat we gedwongen worden steeds doelmatiger te werken. Natuurlijk is het overlijden van een cliënt een precaire situatie. Maar je kan zo’n kamer niet te lang leeg houden: de lonen van het personeel moeten ook gewoon betaald worden.’’ Ouderenbond ANBO is echter woest over de gang van zaken. “Dit is belachelijk en schandelijk’’, oordeelt een zegsman. “Zelfs als er geen regeltjes voor zijn, heeft een zorginstelling wel de morele plicht om rekening te houden met wat zo’n overlijden voor de nabestaanden betekent.’’ (ANP)

Lees ook:

Lege kamerregeling dupeert verzorgingshuizen

ActiZ: ‘Kamer overledene binnen week ontruimen’

1 REACTIE

  1. Mijn moeder is op 1 januari jl. om 16.10 u. overleden in een verpleeghuis in Helmond. Toen we zoals afgesproken een dag later haar spullen kwamen ophalen, lag er al een andere patient in haar bed en waren haar spullen voor ons in 4 dozen gepakt en deze stonden in een andere kamer klaar om mee te nemen! Dit is dus geen op zich staand geval. Wat kunnen we hier aan doen??

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.