Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kamer wil aanbestedingsplicht uit Wmo

Mark van Dorresteijn
Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van Tweede Kamerlid Agnes Kant (SP) om de aanbestedingsplicht uit de Wmo te halen. Kant wil het aan gemeenten overlaten om te bepalen of ze gaan aanbesteden.
Kamer wil aanbestedingsplicht uit Wmo

Kant wil misstanden in de huishoudelijke zorg tegengaan. Ze wil een einde maken aan de praktijk dat thuiszorgorganisaties onder de kostprijs werken en geen fatsoenlijke huishoudelijke zorg kunnen bieden. Als het aan haar ligt, bepalen gemeenten voortaan of huishoudelijke verzorging aanbesteed moet worden. Kant stelt voor gemeenten de vrijheid te geven om basistarieven voor huishoudelijke zorg vast te stellen. GroenLinks, de PVV en de PvdA steunen haar. Agnes Wolbert (PvdA) ziet de voorstellen als een “krachtig signaal” tegen de gedachte dat thuiszorg hetzelfde is als schoonmaakwerk, waarvoor wel een verplichte aanbesteding geldt.

‘Wel degelijk verplicht’

Minister Klink van VWS ziet dit anders. Hij wijst op regelgeving, die de meeste huishoudelijke verzorging als schoonmaakwerk kwalificeert. Aanbesteding is daarom meestal wel degelijk verplicht, aldus de minister.

Stemmen op 20 mei

Op 9 december 2009 debatteerde de Kamer al over het voorstel van Kant. Op 3 februari 2010 reageerde de minister in eerste termijn. De Kamer stemt op donderdag 20 mei over de initiatiefwetsvoorstellen.

Ruehle-rapport

Ook Brussel gaat de Europese aanbestedingsplicht versoepelen. Het Europees Parlement heeft dinsdag 18 mei ingestemd met het zogeheten Ruehle-rapport dat de aanbestedingsplicht wil versoepelen. Het parlement wil dat de Europese Commissie nationale en lokale overheden meer vrijheden biedt om af te wijken van de Europese aanbestedingsplicht. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Europa wil aanbestedingsplicht Wmo versoepelen

Agnes Kant blijft zich inzetten voor de thuiszorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Gaan wij weer moeilijk doen ex minister Klink denk toch eens na van wat U toch allemaal aan het doen bent U wilt even beslissen wat er met de wmo gaat gebeuren nu sorry hoor ik zit namelijk zelf in de WMO Raad en weet donders goed wat er gebeurt niet alleen thuiszorg maar ook om te wassen enz. de kwaliteit v/d thuiszorg is goed het kan niet beter (DANK U)Agnes komt hou vol en laat Klink maar gaan zeg maar dag met je handje!!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. Wanneer huishoudelijke verzorging alleen schoonmaakwerk is, dan hoeven de organisaties die thuiszorg leveren dus voortaan aan geen enkele kwaliteitseis te voldoen? Waaron dan toch een kwaliteitskader en een CQ onderzoek voor huishoudelijke zorg?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.