Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer ziet uit naar besluit doorstart EPD

Mark van Dorresteijn
De vele vragen die de Tweede Kamer nog heeft over de mogelijke doorstart van het elektronisch patiëntendossier (EPD) zijn donderdag niet beantwoord. De Kamerleden moeten tot 4 november geduld hebben, want dan wordt volgens minister Schippers duidelijk of huisartsen en apothekers verdergaan met hun variant van de elektronische uitwisseling van medische gegevens van patiënten.
Kamer ziet uit naar besluit doorstart EPD

Schippers beloofde dat ze zo snel mogelijk haar oordeel geeft over dat plan. Ze vraagt ook het College bescherming persoonsgegevens (CBP) vaart te maken met zijn beoordeling of de privacy van patiënten er wel is gewaarborgd.

Regie bij patiënt

De Kamer heeft haast. “Op 1 januari 2012 gaat wat mij betreft het licht uit voor het EPD”, stelde Karen Gerbrands (PVV). Schippers zegde toe dat zij niet maanden op het stuk zal kauwen, maar ze moet wel bezien wat het betekent voor het wetsvoorstel voor het EPD waar ze aan werkt. Het CDA benadrukte dat het om een patiëntendossier gaat en dat het wel de bedoeling is dat de patiënt de regie krijgt. Schippers zei dat ze bezig is deze en andere randvoorwaarden in haar wetsvoorstel te verwerken.

Onveilig

De Eerste Kamer haalde eerder dit jaar een streep door het EPD, omdat het niet veilig genoeg was. De Tweede Kamer is beducht voor nieuwe problemen na DigiNotar, dat veiligheidscertificaten uitgaf voor (overheids)websites maar die de veiligheid niet bleken te garanderen. Schippers maakte echter duidelijk dat de veiligheid puur de verantwoordelijkheid is van degenen die met het systeem werken. “Waar ze aan moeten voldoen? In de nieuwe wet zullen aanvullende eisen worden opgenomen.”

Brief over EPD

Schippers kondigde onlangs aan dat ze 2,5 miljoen euro uittrekt voor een brief om alle Nederlanders te informeren over het elektronisch patiëntendossier. Op aandringen van de Kamer gaf ze aan dat die brief echt niet de deur uitgaat voordat alles duidelijk is. “Ik stuur geen brief met halve informatie, want daar heeft helemaal niemand wat aan.” De Eerste en Tweede Kamer krijgen de brief eerst te zien voordat die wordt verzonden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.