Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamerdebat over stopzetten zorg aan gehandicapten

“Als een instelling geen verantwoording wil afleggen over de zorgverlening wordt de cliënt geloosd”, beweert Kamerlid Fleur Agema tijdens het debat over de handreiking van de VGN. Dit document legt uit wanneer en hoe de zorgverlening aan gehandicapten eenzijdig kan worden stopgezet.

“Onlangs bleek dat ook het gedrag van de ouders van gehandicapte kinderen een reden kan zijn om de zorgverlening te staken”, meldt SP-lid Renske Leijten, die pleit voor een grotere inzet vanuit de zorgaanbieder. Het CDA dient een motie in met het doel een landelijke handreiking op te stellen met vele partijen, waarin ruimte wordt gelaten voor criteria om de zorgverlening stop te zetten.

Handreiking VGN

De ChristenUnie zegt respect te hebben voor het document van de VGN, maar had liever dat die tot stand was gekomen in samenspraak met belangenorganisaties. “De lading die er nu in wordt gelegd, die deel ik niet”, aldus Kamerlid Esmé Wiegman. Verder rijst de vraag of dit ook te maken heeft met de zorgzwaartepakketten.

Zorgzwaartepakketten

Staatsecretaris voor Volksgezondheid Jet Bussemaker meldt dat er al onderzoek wordt gedaan naar een mogelijk verband tussen het weigeren van cliënten en de zzp’s. Selecteren instelling om zwaardere zzp’s in huis te hebben en zo meer inkomsten? Bussemaker zegt daarvoor geen aanleiding te zien.

Staatssecretaris Bussemaker

“Ik had de indruk dat er wel heel erg veel ontbrak in de handreiking, namelijk alles wat voorafgaat aan het opzeggen van het zorgcontract.” De staatssecretaris betreurt ook dat er geen overleg was tussen de VGN en belangenorganisaties tijdens de totstandkoming van de handreiking. “Dat het beeld is ontstaan dat de VGN vooral bezig is mensen af te schuiven en dat mag niet de bedoeling zijn.”

Stopzetten zorg

Bussemaker noemt de twee redenen voor het opzeggen van een zorgcontract: “Onbegrip tussen de cliënt en de hulpverlener en conflicten tussen cliënten onderling, zoals seksueel misbruik. Dat is niet makkelijk, maar het gebeurt. Opzegging wordt – ook door de rechter – gegrond verklaard in het geval van zwaarwegende redenen.” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

VWS reageert op handreiking VGN

VGN helpt bij stopzetten zorg gehandicapten

VGN: “Cliënten zijn tevreden”

VGN start kort geding over urenmaximum

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.