Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties15

Kamervragen over Poolse verpleegkundigen in verpleeghuis

De reportage over Poolse vakantiekrachten in verpleeghuis Bovenwegen in Zeist van actualiteitenrubriek EenVandaag heeft tot Kamervragen geleid. SP-Kamerlid Renske Leijten wil naar aanleiding van het item van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten weten hoeveel verpleeghuizen buitenlandse krachten inzetten.
Kamervragen over Poolse verpleegkundigen in verpleeghuis

In de reportage van EénVandaag is te zien hoe het verpleeghuis tijdens de zomermaanden Poolse invalkrachten inzet die geen Nederlands spreken. Leijten wil een toelichting op de salariëring en arbeidsvoorwaarden van deze medewerkers en wil bovendien weten onder welke CAO zij vallen. Zij schrijft: “Vindt u het noodzakelijk en wenselijk dat het huidige en nog te verwachten tekort aan mensen in de zorg wordt opgevangen door arbeidskrachten in het buitenland te werven?” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Cordaan vermindert werkdruk zorgpersoneel

Druk op vrijwilligers in de zorg neemt toe

NU’91 signaleert onderbezetting in de zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

15 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Rob, helemaal gelijk. Vergaderen om te vergaderen. Veranderen waarom. In ziekenhuis: eerst verrichtingen, toen DBC’s (kapitalen aan ICT investeringen nieuwe systemen en interimmers, 2012 DOT, veel investeringen in ICT. En de zorg aan het bed, juist nauwelijks iets aan veranderd wel zo kort mogelijk verplegen.
  En dat Carla mensen in de www en bijstand uitschot noemt, waarop baseert ze dat? vind dat een grove beschuldiging. Genoeg mensen in die doelgroep dit uitstekend kunnen werken in de zorg.

 3. Carla: Ik ben niet verbitterd. Ben eigen baas en heb een geweldig zorghuis en mijn klanten zijn dik tevreden. Jou reacties tot nu toe geven aan dat met jou 25 jaar je ook veel bagage (lees frustaties) hebt meegenomen. Probeer eens te vragen dan om te oordelen. En ik vraag me af of jij wel tevreden bent? Ik zou tenminste knettergek zijn geworden. Al die mensen die al tientallen jaren aan het vergaderen en discussieren zijn hoe we het beste de zorg kunnen organiseren. Ik vraag het mijn klanten dat is veel sneller, beter en goedkoper. Ik zit nu 10 jaar in de zorg. En tien jaar lang zijn er veranderingen. Waarom…….niemand heeft die vraag nog beantwoord. Gelukkig ben ik eigen baas. Je zou bij een instelling werken…….!

 4. rob
  Dit jaar mag ik mijn 25 jarig jubileum vieren m.b.t. werken in de gezondheidszorg.
  weleens gehoord van prikkelende stellingen c.q. discussies voeren? Of bent u al zo verbitterd hiervoor geen oog en oor te hebben?
  Geloof me als ik zeg het merendeels met u eens te zijn.

 5. Carla: Dat je geen idee hebt geeft al genoeg het probleem aan. De jeugd van tegenwoordig kan meer met haar mond dan met hun handen. Dat is een feit. Ze willen liever werkstukken maken en projecten doen. Dan de bedden opmaken en de wc’s schoonmaken en iemand zijn vuile onderbroek verschonen. Papierwerk wordt ook beloond. Het is helemaal niet interessant als je iemand zijn stront hebt opgeruimd. Het is veel interessanter om een volle agenda te hebben met afspraken en meedoen in projecten. Professionals?! Ik heb geen professionals nodig. Ik heb mensen nodig die weten en begrijpen wat een ander nodig heeft en wilt en wanneer. En dan ook nog eens met plezier en liefde.

 6. @ Liesje
  ik zie mijn vak graag als professioneel en niet om al het tuig en uitschot hierin werkzaam te zien, begrijpt u?
  Laten we eerst de trap bovenaan schoonmaken, zodat er weer ruimschoots voldoende gelden zijn om het werk door goed opgeleide en kundige personen te laten verrichten.

 7. Helaas ze zijn gewoon goedkoper.
  Dat is toch wat de regering wilt veel voor weinig.Moet je voorstellen dat je afhankelijk ben van zorg,en staat er nu iemand voor je zonder de taal te kunnen spreken en moet je nog dankbaar zijn dat je op tijd naar de toilet gaat,maar je gaat niet alleen naar het toilet hoe moet je dan vertellen in het pools dat je, je niet lekker voelt .Ja nederland en maar roepen dat we een goede gezondheidzorg hebben.Ga lekker door met op de verkeerde manier geld uit te geven.

 8. Om een lang verhaal kort te maken.
  er sitten genoeg personen in de WWW / bijstand die deze taken kunnen doen. Die er zelfs geschikt voor zijn. Maar die medelanders, de goed willende niet ten onrechte benadelen, vinden het allang goed, als ze gaan werken krijgen ze minder inkomen…..
  Helaas zo kan het wel zijn, en het UVW en de gemeenten maar omscholingscursussen tot schoonheidsspecialist financieren.
  Waar zijn we in Nederland mee bezig.
  Maar ja ons sociale stelsel is heilig.

 9. Jarenlang hebben wij er zelf voor gezorgd dat we onze kids opleiden om ze vooral het vieze werk niet te hoeven laten doen, en nu gaan we klagen omdat dat vieze werk wordt gedaan door mensen die wel bereid zijn een stapje harder te lopen. Daar bij de SP zijn ze echt lekker wakker.

 10. Tja. Je weet niet hoelang dit goed gaat. Maar onze jongeren willen alleen maar van 08.00 tot 17.00 werken. En niet in de weekenden. En wij hebben ze opgeleid met het idee dat ze overal recht op hebben en dat hun niets mag worden ontzegt. Dus leve de buitenlanders met een buitenlandse mentaliteit.

 11. Ach, Renske, het is niet anders, we hebben jarenlang te weinig mensen opgeleid en nu zie ik persoonlijk liever dat iemand op tijd naar de wc gebracht wordt, met gebarentaal en een smile, dan die 24 uurs luier. Misschien moet je Kamervragen stellen over de kosten van het omscholen voor iets oudere ( nu werkeloze) werknemers, die kosten zijn hoger dan de inkomsten en van niets kun je niet leven. Het UWV kijkt in die gevallen naar het plafond. Daar zou een regeling voor moeten komen, vraag je dat ook gelijk even? En ik wil graag omscholen naar docent voordat het werken én studeren te zwaar wordt, ik zou graag een deel van mijn kennis overdragen na 40 jaar zorgwerk. Kun je dat ook even vragen aan de Kamer, of daar een regeling voor kan komen? Ik wil namelijk niet in de WW en ook niet naar de bijstand. Ik kan zelfs in drie talen lesgeven…..;-)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.