Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kamervragen over vergoeden spoedeisende hulp

Het besluit om mensen die zonder verwijsbriefje van de huisarts aankloppen bij de spoedeisende hulp toch geen eigen bijdrage van 50 euro te laten betalen, roept vragen op in de Tweede Kamer. PVV en CDA willen er donderdag opheldering over van minister Edith Schippers (VWS).
Kamervragen over vergoeden spoedeisende hulp

PVV-Kamerlid Reinette Klever stelt dat het besluit van Schippers goed nieuws lijkt, maar het niet is. ‘De 50 euro vervalt, maar in plaats daarvan kan straks iemand de volledige rekening krijgen als het bezoek onterecht blijkt te zijn. De minister bestempelt onterecht bezoek aan de spoedeisende hulp als niet-verzekerde zorg en wil dat zorgverzekeraars dit niet langer uitbetalen’, aldus Klever, die dit besluit erger vindt dan de in het regeerakkoord aangekondigde eigen bijdrage van 50 euro. Klever denkt dat een onnodige gang naar het dure ziekenhuis simpeler is op te lossen: zorg dat er altijd een huisarts aanwezig is op de spoedeisende hulp.

Laksheid bij de zorgverzekeraars

Hanke Bruins Slot (CDA) vraagt zich af hoe groot het bedrag is dat de zorgverzekeraars ten onrechte uitkeren aan dit soort volgens Schippers onverzekerbare zorg. Zij denkt dat dat veel meer moet zijn dan de 24 miljoen euro die de eigen bijdrage moest opleveren. Bruins Slot wil dan ook horen hoe de minister een einde wil maken aan ‘deze laksheid bij de zorgverzekeraars’. ‘We moeten elk dubbeltje omdraaien en de verzekeraars betalen kennelijk al jaren onterecht deze rekeningen.’

Niet verzekerd

Minister Schippers kondigde afgelopen maandag aan dat zij de eigen bijdrage voor een bezoek aan de spoedeisende hulp zonder tussenkomst van de huisarts schrapt omdat de maatregel praktisch en juridisch niet uitvoerbaar is. Wie op eigen houtje naar de spoedeisende hulp gaat, is formeel alleen verzekerd als er sprake is van een acute zorgvraag. Bij niet-acute zorg is de patiënt niet verzekerd en kan er ook geen eigen bijdrage worden gevraagd, is haar uitleg. De Kamer debatteert donderdag met de minister. (ANP)

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.