Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kanker over 20 jaar niet dodelijk

Redacteur KinderopvangTotaal
Over twintig jaar is 90 procent van de gevallen van kanker niet meer dodelijk. Dat voorspellen wetenschappers van het Antonie van Leeuwenhoek ziekenhuis. Door DNA-onderzoek is steeds beter te bepalen welke variant van de ziekte te genezen is.
Kanker over 20 jaar niet dodelijk
Foto: ANP Lex van Lieshout

In de toekomst kan snel worden bepaald welke therapie de overlevingskansen voor een specifieke kankerpatiënt het grootst maakt, zegt René Medema, de voorzitter van de raad van bestuur van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in het Algemeen Dagblad. ‘We hebben nu de techniek waarmee we alle DNA-afwijkingen die in tumoren voorkomen in kaart kunnen brengen,’

Zwakke plek

Medema verwacht niet dat 100 procent genezing mogelijk zal zijn, ‘maar 90 procent moet zeker lukken’. In 2000 brachten wetenschappers voor het eerst het complete menselijke DNA in kaart. Het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis onderzoekt nu de DNA-profielen van patiënten die vanaf de jaren 80 kanker hebben gehad. Er zijn veel meer soorten kanker dan vroeger verwacht werd. Met meer kennis over het DNA kunnen oncologen eerder de zwakke plek van een tumor ontdekken, waardoor de kans op genezing van de ziekte toeneemt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.